Ingen nordmenn ble skadd da ambassaden ble angrepet av et tusentall rasende demonstrantene lørdag, men syriske sikkerhetsstyrker greide ikke å forhindre at ambassaden ble steinet, stukket i brann og totalskadd.

Først lørdag kveld fikk brannmannskaper kontroll med flammene.

– Det får konsekvenser for vårt forhold til Syria. Hvilke vil jeg ikke konkludere om nå, sier Støre.

Han varsler at Utenriksdepartementet vil ta en full gjennomgang av forholdet til Syria søndag. Ifølge UD er det første gang en norsk ambassade er blitt angrepet på denne måten.

– Men det er ikke snakk om å bryte diplomatiske forbindelser nå. Det er jo nettopp i tider som dette det er viktig å ha dem, sier Støre til NTB.

Han hadde lørdag kveld tett kontakt med danske myndigheter om situasjonen.

– Vanskelig å forstå

Støre legger ikke skjul på at han er forbauset over at de syriske sikkerhetsstyrkene ikke greide å stanse at ambassaden brant ned, særlig siden den danske ambassaden, som ligger en halv mil unna, brant ned først.

Etter å ha satt fyr på den danske ambassaden i Syrias hovedstad, beveget flere hundre demonstranter seg videre til den norske ambassaden. En stor menneskemengde beveget seg også til den franske ambassaden, der politiet prøvde å holde dem borte ved hjelp av vannkanoner.

– Det er for meg vanskelig å forstå at dette kunne skje på to ambassader på to forskjellige steder i Damaskus. Jeg hadde håpet at ordensmakten kunne ha forhindret at dette spredde seg, sier Støre og legger til:

– Syria er ikke kjent for å ha noen smålige sikkerhetsstyrker.

Flere tusen mennesker har hele lørdag protestert i Damaskus mot de omstridte karikaturtegningene som har stått på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten og en rekke andre europeiske aviser.

Ble advart

Den norske utenriksministeren snakket lørdag kveld med sin syriske kollega Farouq al-Shara og ga klart uttrykk for hvor uakseptabelt han anser angrepet for å være.

– Det er Syrias klare ansvar at norske diplomater kan jobbe trygt i landet. Han har tatt skarp avstand fra det som er skjedd og lovet at de ansvarlige skal straffeforfølges, sier Støre.

Det arbeider til sammen ti personer, hvorav fire norske diplomater, i ambassaden, men ingen var til stede da angrepet fant sted.

– Ambassaden er stengt. Det er jeg og min familie som bor der til vanlig, sier førstesekretær Kari Eken Wollebæk ved ambassaden i Damaskus til NTB.

Wollebæk sier ambassaden var i kontakt med syrisk UD torsdag for å diskutere sikkerheten for nordmenn i landet, etter at ambassaden hadde blitt advart mot opptøyer.

– Da ble vi ikke imponert over syrisk UDs holdning til å beskytte nordmenn, sier Wollebæk til NTB.

Evakuerer

UD arbeider nå med å evakuere det norske ambassadepersonellet i Damaskus og har gitt de rundt 35 norske som oppholder seg i landet beskjed om å reise.

Evakueringen skjer i samarbeid med Danmark og EU har også sagt at de vil hjelpe til med evakueringen.

– Jeg er først og fremst glad for at ingen norske ble skadd i angrepet. De er i sikkerhet, sier Støre.

Ifølge ambassadør Sven Sevje, som var i Jerusalem lørdag, vil den norske ambassaden i Damaskus, med personell, flyttes midlertidig til Libanon.

PST opplyser lørdag kveld at det ikke er noen endring i trusselbildet mot Norge, men at situasjonen vurderes fortløpende.

Støre sier det ikke foreligger noen informasjon om at lignende angrep kan være forestående i andre muslimske land.

RASERT: En politimann stå utenfor den raserte norske ambassaden i Syria.
SCANPIX
OPPRØRT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er opprørt over at syriske myndigheter ikke greide å forhindre at den norske ambassaden i Damaskus ble angrepet av demonstranter og brant ned lørdag. FOTO: SCANPIX