Ifølge Dagbladet var sjalusi omkring en jente et av elementene i konflikten mellom de to guttene.

18-åringen som nå er siktet for drapet var ifølge avisen forelsket i en jente. Gutten han drepte med en fruktkniv skal ha omtalt jenta på måter 18-åringen ikke satte pris på.

Den siktede skal drapsnatten ha hatt en samtale med en terapeut ved institusjonen. I samtalen omtalte han avdøde på en sjikanerende måte, noe avdøde overhørte og reagerte kraftig på. 18-åringen skal ha grepet en fruktkniv og bedt 16-åringen holde seg unna før han stakk ham ned, skriver avisen.

I politiavhør har 18-åringen sagt at han ikke mente å stikke 16-åringen, langt mindre drepe ham. 18-åringen har i avhør forklart knivstikkingen som nærmest en reflekshandling. Han erkjenner ikke straffskyld og påberoper seg nødverge.

Konflikten mellom 18-åringen og det 16 år gamle knivofferet var uansett så tilspisset at barnevernet måtte ha kjent til den, mener advokat Abid Q. Raja.

– Han fikk ikke hjelpen han trengte, sier advokaten til NTB.

Om lag 700 medelever var torsdag samlet til minnestund på Nannestad videregående skole.

– Elevene er dypt sjokkert. Vi har hatt en minnehøytidelighet i regi av presten, og politiet og kommunens kriseteam har også vært til stedet, sier rektor Rolf Hexeberg.

Våknet av bråk

Det var ved 3.30-tiden natt til torsdag at episoden fant sted på Fjellet ungdomshjem på Maura i Nannestad kommune i Akershus. De to ungdommene skal ha kranglet høylytt, og det endte med at den ene ble knivstukket.

Det var fem andre ungdommer i huset, i tillegg til to voksne ansatte. Flere av de andre lå og sov da krangelen startet, men våknet av bråket.

– Det skal ha vært en del rop og skrik. Folk i huset våknet og kom løpende til og så det som skjedde, sier Rieber-Mohn.

Det er ikke kjent om de to ansatte var vitne til selve hendelsen. Både ungdommene og de voksne var inne til avhør torsdag.

Omsorgsinstitusjon

Politiet kjenner ikke til at det har vært problemer ved institusjonen tidligere.

– Dette er en omsorgsinstitusjon hvor ungdom er på frivillig basis. Det er ikke et sted for unge med atferdsvansker, sier Rieber-Mohn.

Det er staten som har ansvaret for den aktuelle institusjonen. Torsdag formiddag satt Statens barne-, ungdoms— og familieetat (Bufetat) i krisemøte og forsøkte å skaffe seg oversikt over saken.

– Vi må bare skaffe oss oversikt over det som har skjedd, alle detaljene. Dette er en utrolig tragedie, sier stedfortredende direktør Aase Kopperud i Bufetat til NTB.

Nabo hørte hyl

Flere naboer til barnevernsinstitusjonen hørte skrik og hyl.

– Det er fryktelig trist det som har skjedd, jeg føler med dem alle sammen, sier nabo Eva Langeland til NTB.

Ungdommene flyttet inn fredag i forrige uke, og hadde bare bodd i huset i en knapp uke da tragedien skjedde. Bygget var tidligere en kommunal bolig, som hadde stått tom i lengre tid. Nylig mottok naboene et nabovarsel om at huset skulle brukes som ungdomsinstitusjon fram til august.

Langeland hadde hilst på alle ungdommene, og hadde tenkt å tilby noen av dem sommerjobb som hagearbeid og lignende. Hun synes de virket hyggelige.

– Jeg opplevde dem som noen som kanskje har kommet litt skjevt ut, men jeg opplevde dem ikke som noe negativt, sier naboen.

Statsråd vil informeres

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) vil vite mer om omstendighetene rundt det som skjedde.

– Det er en tragisk hendelse og tankene går jo til de etterlatte. Jeg har i dag bedt Barne- og familieetaten om å undersøke nøye det som har skjedd, sier statsråden til NRK.

Hun sier at hun også vil ha et møte med Region Øst, som nå følger opp denne konkrete institusjonen, og ber om tilbakemeldinger direkte fra dem som har vært på vakt.

Den døde 16-åringen bæres ut fra barnevernsinstitusjonen der han ble knivstukket torsdag morgen.
Holm, Morten
Politi utenfor barnevernsinstitusjonen i Maura i Nannestad i Romerike.
Holm, Morten
Politiet er usikre på hva konflikten mellom de to ungdommene bunnet i.
Holm, Morten