Inga Sverdrup

En 22 år gammel mann vitnet i retten i dag. Han oppholdt seg på Domkirkeplassen da ranere slo til, og trodde — i likhet med de fleste vitnene - at det var snakk om en øvelse.

— Jeg ventet på bussen og gikk opp til plassen for å se på. Der så jeg to mørkkledde menn med våpen. Jeg trodde det var en øvelse.

Da politibilen kom til stedet hevder vitnet at en av ranerne hevet våpenet.

— Siktet han på noen? ville aktor vite.

— Jeg vet ikke om han siktet på noen, men han siktet mot oss og der politibilen kjørte, forklarte vitnet og holdt opp armene for å vise retten hvordan raneren holdt våpenet i skytestilling.

Dette styrker politibetjent, Erik Hålands forklaring. Han hevder også at en av ranerne siktet mot dem da de ankom Domkirkeplassen.

Vitnet forklarer videre at han hørte flere skuddsalver, og sier at det til sammen må ha blitt avfyrt minst hundre skudd. Han kan i dag ikke huske i hvilken rekkefølge skuddene ble avfyrt, og sier det var vanskelig å forstå hvor skuddene kom fra. Sammen med de Nokas-ansatte søkte han tilflukt i kontorene til Eiendomsmegler 1 i Kirkegata.

En mann som har kontorlokaler i Handelens Hus hadde orkesterplass til hele ranshandlingen morgenen 5. april. Mannen som vitnet i retten i dag, sier han hele tiden trodde det var en øvelse, selv etter at skuddsalvene for gjennom luften.

Vitnet forklarte i retten i dag, at han fra sitt kontorvindu så syv åtte svartkledde personer i bakgården til Nokas. Senere observerte han to personer som lempet sekker opp på halvtaket i bakgården. Vitnet hevder at den ene personen var av utenlandsk opprinnelse.

— Jeg så litt hud og den var ikke hvit. Han hadde ikke et helt vestlig utseende. Han var kanskje noe mørkhudet, men ikke svart. Jeg så litt hud rundt øynene og munnen. Det er mulig han hadde briller, men med klart glass.

Vitnet hadde også utsikt mot hjørnet av Klubbgata. Der så han en person, med noe han mener er et AG3, som skjøt mot Kongsgata, byparken og opp mot Domkirkeplassen. - Hvordan oppfattet du skytingen fra denne personen? ville aktor vite.

— Han skjøt enkle skudd.

— Fikk du noe inntrykk av om denne personene var våpenkyndig?

— Det kan jeg ikke si, men at han siktet og skjøt, det gjorde han. Han plaffet ikke ned rundt seg og tømte våpenet.

I avhør har vitnet beskrevet denne personene som en svært våpenkyndig person, ut ifra hvordan han håndterte våpenet, og ut ifra at raneren hadde plassert seg selv svært strategisk på et hjørne med godt utsyn til store deler av omkringliggende områder.