I saken til Birgitte-fetteren ble den norske staten felt av én enkelt setning i høyesterettskjennelsen, hvor Gulating lagmannsrett skriver at den finner det svært sannsynlig at den frifunnede fetteren er Birgitte Tengs' drapsmann. En slik ordbruk er i strid med artikkel 6,2 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Fikk erstatning

Der heter det at enhver som blir siktet for en forbrytelse, skal antas uskyldig inntil skyld er bevist.

— Dommen er rett på sak. Den slår fast at retten ikke har anledning til å så tvil om straffskyld etter at en person er frifunnet i en stadfestet jurykjennelse, sier advokat Arvid Sjødin, som sammen med kollega Sigurd Klomsæt er forsvarer for fetteren.

Fetteren ble samtidig tilkjent en erstatning på 24.500 euro, nesten 170.000 kroner, for både faktiske utgifter og tort og svie.

Gårsdagens seier i Menneskerettighetsdomstolen betyr derfor at 25-åringen fra Karmøy endelig er kvitt drapsmistanken han har måttet leve med i over fem år.

Forlanger gjenopptakelse

— Jeg er selvfølgelig veldig lettet. Dommen er en hyggelig bekreftelse på det jeg hele tiden har visst, nemlig at jeg er uskyldig, sier fetteren til Bergens Tidende.

Til tross for gårsdagens kjennelse, er erstatningsdommen fortsatt gyldig. Årsaken er at den bare kan oppheves av en norsk domstol.

— Vi har allerede sendt inn begjæring om gjenopptakelse av erstatningssaken, forteller advokat Sigurd Klomsæt.

25-åringen er for tiden bosatt i Frankrike, hvor han jobber og studerer. Senest mandag leverte han inn en hjemmeeksamen i medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

— Konsentrasjonen var kanskje ikke helt på topp, for tankene mine har den siste tiden dreiet seg nesten utelukkende om denne dommen. Jeg har vært veldig spent, sier fetteren.

- Jeg er krenket

Han håper nå at den fellende dommen vil få konsekvenser innen jussen.

— Rettsvesenet har krenket min rett til å bli respektert som uskyldig, og etterforskerne har ikke villet se på andre muligheter enn at jeg var gjerningsmannen. Alle andre enn de norske domstolene har sett det uforståelige og urettmessige i denne saken. Jeg føler meg veldig urettferdig behandlet, sier 25-åringen..

— Føler du deg renvasket nå?

— Ja, men jeg har lenge følt en allmenn aksept for min uskyld. Spesielt siden DNA-analyser viste at hårene Birgitte hadde i hånden sin da hun ble funnet, ikke tilhørte verken meg eller henne, forteller fetteren.

Ingen feiring

Saken har vært en enorm belastning også for familien hans, som fortsatt bor på Karmøy. Fetterens far uttrykte enorm glede og lettelse overfor BT i går.

— Denne dommen viser at når en får saken ut av påtalemyndighetens kameraderi og ut til nøytrale hender, så seirer fornuften, sier fetterens far.

Den knusende seieren til tross; 25-åringen hadde ingen planer om noen stor feiring i går kveld.

— Det eneste jeg har lyst til, er å ta meg en lang spasertur, møte noen venner og ha en rolig og hyggelig stund.