— Det er mer sannsynlig at det er brukt to stikkvåpen enn ett, sa rettsmedisinsk sakkyndig Åshild Vege i Oslo byrett torsdag.

Vege var med på obduksjonen av den 15 år gamle gutten som ble drept 26. januar i år. I byretten redegjorde hun for skadene han var påført.

Benjamin Hermansen fikk ett stikk i armen, ett stikk i brystet og ett i ryggen. Ifølge Vege var det stikket i brystet som var dødelig.

Ikke slagmerker

Grunnen til at rettsmedisineren mener det kan være brukt to kniver er at stikkene i brystet og i armen på avdøde Benjamin Hermansen er mye bredere enn stikket i ryggen.

Tiltalte Joe Erling Jahr forklarte i forrige uke at han knivstakk Benjamin Hermansen i ryggen ved et uhell. Tiltalte Ole Nicolai Kvisler forklarte at han ikke hadde med seg kniv og at han ikke var i fysisk kontakt med Benjamin.

Benjamin Hermansens bestevenn, som var øyenvitne til drapet på Holmlia, har forklart i retten at han så at de to tiltalte slo og sparket Benjamin før han senere ble knivstukket samme kveld.

Noen slag eller spark har rettsmedisineren imidlertid ikke funnet noen merker av.

Den rettsmedisinske sakkyndige ble flere ganger spurt i retten om hva hun mente med at det var mer sannsynlig at det var brukt to kniver enn en.

— Utfra hvordan lesjonene ser ut, er det betydelig mer sannsynlig at det er brukt to kniver enn en, svaret Åshild Vege.

Bekymringssamtale

Flere politifolk vitnet også i Oslo byrett torsdag. Da kom det fram at det lokale politiet på Manglerud i Oslo lenge hadde kjent til de nynazistiske sympatiene til tiltalte Ole Nicolai Kvisler og Joe Erling Jahr.

Bare få måneder før Benjamin Hermansen ble drept, var Kvisler hos politiet i en såkalt "bekymringssamtale".

— Vi ønsker å hjelpe de som er i dette miljøet til å komme ut derfra. Hvis vi ser ungdom trekke mot miljøet, kaller vi dem inn til bekymringssamtaler, forklarte spesialmedarbeider Bjørn Erik Øvrum ved Manglerud politistasjon i retten.

Ifølge Øvrum fortalte Kvisler i denne "bekymringssamtalen" at han ikke hadde tenkt å forbli i miljøet resten av livet.

Jahr har ikke vært i noen slik samtale fordi han i en periode har bodd utenfor Manglerud politistasjons ansvarsområde.

Overrasket

Politimannen anslo at det høyreekstreme miljøet i Oslo Syd består av 15 til 20 personer. Miljøet har ifølge Øvrum hatt Bøler som kjerneområde. Det var i dette området de tre tiltalte bodde før de ble pågrepet for drapet på Benjamin Hermansen.

— Jeg oppfatter at det i dette miljøet gir status å utøve vold mot hatgrupper. Men at noen skulle gå så langt som til å ta liv - det overrasket meg, sa Øvrum.

Etter flere år med forebyggende politiarbeid kjenner han miljøet såpass godt at han var på fornavn med de to mannlige tiltalte i Holmlia-rettssaken. Politimannen ville ikke betegne Ole Nicolai Kvisler som en ledertype, men kalte ham en meningsbærer - en person mange lyttet til. Joe Erling Jahr har ifølge politimannen ikke vært noen slik meningsbærer.

Bjørn Erik Øvrum sa at han ikke hadde fått noen forvarsel om at det kom til å skje et drap i nærmiljøet, men at han få måneder før drapet hadde lest en spesiell melding i gjesteboka på organisasjonen Boot Boys’ sider på internett.

— En person som utga seg for å være Joe Erling Jahr ga uttrykk for at han hadde lyst til å kjøre kniven i en utlending. Det var undertegnet Joe Erling, men hvem som helst kan ha skrevet det, sa politimannen.

(NTB)