— Hele saken indikerer at Breivik er sinnsyk, mener den terrorsiktedes forsvarer, Geir Lippestad.

Klinisk professor i psykiatri J. Reid Meloy ved University of California, San Diego, er ikke like sikker.

Han var påtalemyndighetenes rettspsykologiske ekspert under rettssakene mot Timothy McVeigh og Terry Lynn Nichols, som var ansvarlige for bombeangrepene i Oklahoma City i 1995.

Meloy mener at den norske massemorderen er av samme personlighetstype som Oklahoma-bomberne.

Professoren kaller ham for en violent true believer - voldelig rettroende -, ”et individ dedikert til en ideologi eller et trossystem som fremmer drap-selvdrap som et legitimt virkemiddel for å fremme et spesielt mål”.

— Det er ganske sannsynlig at Anders Behring Breivik er en voldelig rettroende, sier Meloy til forskning.no.

Likheter med Atta

Personlighetstypen motiveres av dype overbevisninger som han mener er fullstendig rettferdige, han ignorerer bevis som går motsatt av det han tror på, og kan være tilbøyelig til å mene at de som reflekterer kritisk rundt det han tror på fortjener å dø.

Han har en sterk tro på sin egen perfeksjon, og er gjerne sterkt narsissistisk. Han er gjerne svært intelligent, ser på seg selv som kriger og er også ofte paranoid (se faktaboks for fullstendig liste), skriver forskning.no.

Også Mohamed Atta, hovedmannen bak angrepene på World Trade Center i 2001, faller ifølge Meloy inn under samme kategori.

Narsissistisk

Meloy advarer mot å tro på det Breivik sier i avhør.

Den voldelige rettroende vil ha få behov i en avhørssituasjon, og vil sannsynligvis ikke komme med korrekt informasjon, skriver forskning.no.

— Informasjonen han gir burde ikke antas å være fakta med mindre det kan bekreftes andre steder. Det er veldig naivt av media å anta at han forteller sannheten nå, og ikke primært tjener sine narsissistiske behov og «saken» sin - som er en og samme ting, sier Meloy.

— Narsissismen er vanligvis gjemt, selv om det motsatte synes å være tilfellet her. Erklæringer og utbrudd er tilsynelatende for å tjene saken, men vanligvis handler det om å fremme en grandios og voldelig fantasi – og å selv være midtpunkt i den fantasien. Forhåpentligvis behandler politiet informasjonen han gir med stor skepsis.

OKLAHOMA-BOMBER: Timothy McVeigh var en av de ansvarlige for bombeangrepene i Oklahoma City i 1995.
MOHAMED ATTA: Hovedmannen bak angrepene på World Trade Center i 2001.