• En gammel lekse som jeg har hørt mange ganger før.

Lars Sponheim fnyser av kritikken som de to Venste-veteranene, Hans Hammond Rossbach og Mons Espelid reiste mot Venstre og Venstrelederen på kronikkplass i Bergens Tidende i går.

Sponheim er på vei til en internasjonal bioenergi-konferanse i Minneapolis i Minnesota i U SA har ikke selv fått lese kronikken.

-Men jeg går ut fra det er samme kronikk som også er trykket i Sunnmørsposten. Jeg har hørt dette gang på gang. Jeg bryr meg rett og slett ikke lenger, sier Sponheim og lar det tydelig skinne igjennom at betrakter den ramsalte kritikken fra de veteranene som gammelmannstanker.

Tilhører en liten klikk

-Like siden jeg ble leder i Venstre, har det vært en liten klikk i partiet som står for disse synspunktene. Dere i BT har alltid vært flinke til å bringe dem frem.

— Din tidligere regjeringskollega Elbjørg Løwer synes også Venstre-statsrådene er mer usynlige nå enn de var i den forrige regjeringen?

— Det avhenger av øyene som ser. Etter min oppfatning er Venstre minst like synlig nå som i den forrige regjeringen. Og hva er alternativet? Hadde Venstre gått tilbake til Stortinget, hadde både jeg Odd Einar Dørum blitt langt mindre synlige enn vi er i dag. Venstre har ingen bedre anledning til å få frem sin politikk enn å være med i regjering, fastslår Venstrelederen.

— Diskuterer dere ofte i ledelsen hvilken retning politikken skal ta?

— Ja, og alle vedtak vi gjør om politisk kurs har solid forankring i Venstres organer. Men Venstre slik det fremstår i dag er et annerledes parti enn da Rossbach og Espelid var stortingsrepresentanter. De står langt fra den politiske plattformen partiet nå har. Nå er Venstre et tydelig borgerlig sentrumsparti. Kritikerne ønsker at partiet skal legge seg langt lenger til venstre enn partiet gjør i dag. Men det er det ikke grunnlag for. Det vet også kritikerne godt, sier Sponheim.

Gjør opp status

Til Aftenposten sier Venstrelederen i går at han vurderer å trekke seg fra politikken om oppslutningen ved valget til høsten blir dårlig.

Men overfor BT bagatelliserer han utsagnet og sier at valget er en naturlig anledning til å gjøre opp status.

— Det ville vel vært mer underlig om jeg hadde sagt at jeg overhodet ikke vurderer min politiske fremtid, mener Sponheim

LARS SPONHEIM