Mandag formiddag uttalte nestleder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, at Høyre ønsker å fortsette samarbeid med Frp i byrådet — men da under visse forutsetninger. En av dem er at Frp snur i Lambda-saken og går for realisering av prosjektet.

Mandag kveld ble det imidlertid klart at Frp ikke snur. De ønsker ikke at Lambda, skriver Aftenposten.no.

Vil bruke pengene på andre ting

— Vi sier nei til å akseptere Lambda. Vi vil heller bruke pengene på andre ting, som å omorganisere og oppruste eldreomsorgen, sier gruppeleder Carl I. Hagen til Aftenposten.no.

- Hvordan ble avgjørelsen mottatt av Høyre?

— Representantene tok i mot budskapet og gikk til forhandlingsmøte, sier Hagen, som ikke ønsker å utdype svaret ytterligere.

— Dette er en nøktern vurdering. Vi kan bare ikke bruke så mye penger på dette når det er nødvendig å bruke ressurser på andre ting. Vi må bare konstatere at vi ser ulikt på denne saken, sier han.

Med sin avgjørelse trer Frp ut av byrådet, bekrefter byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

- Viktig for byen

— Vi var beredt til å fortsette samarbeidet, men Høyre hadde noen forutsetninger før vi kunne starte forhandlingene med Frp. En forutsetning var at det nye Munch-museet skulle oppføres som planlagt. Vi må bare konstatere at disse betingelsene ikke er innfridd og at Frp dermed trår ut av byrådet, sier Røsland til Aftenposten.no.

Han sier at Lambda og flyttingen av Munch-museet er en sak som er viktig for byen og for Munchs kunst.

Tirsdag møtes Høyres forhandlingsutvalg på ny. Røsland ser to muligheter: Et samarbeid mellom Høyre og sentrum, eller at Høyre blir sittende alene i byråd.

— Jeg føler meg vemodig nå. Det er åtte års samarbeid som tar slutt. Men slik er politikken, sier Røsland.

Si din mening i kommentarfeltet under!