En 56 år gammel pølsemaker, som er dømt for å ha oppbevart 2,1 millioner Nokas-kroner, startet sin forklaring i dag. Før vitnemålet ba aktoratet om at Betew måtte forlate salen for at 56-åringen skulle kunne avgi en uforbeholden forklaring. Etter at fagdommerne hadde vurdert begjæringen i en time, ble det besluttet at Betew skulle følge vitnemålet fra et bakrom. Dette skjedde også da pølsemakeren avga vitneforklaring i tingretten.

Fortalte detaljert

Pølsemakeren forklarte at han hadde fått besøk av Betew tre ganger etter ranet i Stavanger. Under det andre besøket skal Betew ha fortalt flere detaljer fra Nokas-ranet.

— Jeg syntes synd på ham. Han var stresset og sliten. Jeg skulle ønske han ikke hadde fortalt noe, men han fortalte om ranet. Han fortalte veldig detaljerte ting.

— Sa han at han hadde vært med? spurte statsadvokat Arild Dommersnes.

— Han hadde vært med, ja. Han begynte å fortelle om alt som gikk feil, at det begynte å gå galt med lastebilen. De skulle tenne på en lastebil utenfor politihuset, men den hadde ikke tatt fyr.

Metkel Betew nektet i sin forklaring for retten tidligere i høst for at han deltok i ranet. Han hevder han trakk seg kort tid før det skulle gjennomføres.

- Havnå var med

Betew skal ha forklart pølsemakeren at ranerne hadde store problemer med å komme inn vinduet til Nokas, at de hadde klatret i en stige og at baggene med penger var svært tunge. Videre skal Betew ha sagt at broren til Magne Havnå (tiltalte Erling Havnå, red.anm.) skulle slå inn ruta med en slegge.

— Jeg spurte om de hadde gasset lokalet, fordi det så sånn ut på tv, men han sa at det var skudd. Han sa at det hadde tatt så lang tid å komme inn, at noen hadde løpt inn i en heis med penger. Og gitteret til hvelvet hadde vært nede. På innsiden hadde det stått store paller med penger.

- Svensker

Betew skal ha fortalt at Ridvan (Halimi) og David (Toska) også hadde vært med på ranet. Videre skal han ha fortalt noe som kan ramme svenskalbaneren Ikmet Kodzadziku hardt.

— Jeg sier at det ikke var så smart å være med på et ran dagen etter at de er tatt i trafikkontroll. Jeg hadde lest om det i avisen. Han harsellerte først med at de var svensker, da, men at de ble spurt om de ville trekke seg. Så sier han at Jusuf sa at de skulle være med. Det var deres valg. Men han sa ikke hvem som spurte dem, forklarte 56-åringen.

Tiltalte Ikmet Kodzadziku og den etterlyste kameraten Jusuf Hani ble stanset i fartskontroll på Madlaveien i Stavanger lørdagskvelden to dager før ranet. Kodzadziku nekter for å ha deltatt i ranet, og har forklart at han og Hani leverte et parti kokain i Stavanger denne helgen.

TILTALT: En tidligere venn av Metkel Betew forklarte seg i dag for lagmannsretten, og sa at Betew innrømmet overfor ham at han var med på ranet. Betew nekter skyld.
SCANPIX