ATLE BERSVENDSEN

I Nes herredsrett torsdag forklarte den kvinnelige teleoperatøren seg om den dramatiske samtalen rett før drapene på Orderud gård.

Mannen som ringte 180 ville først ha nummeret til Anne, og sa etter hvert at hun hadde laget trøbbel i familien. Han sa ikke om dette gjaldt familien Paust eller Orderud.

Mannen visste at Anne hadde jobbet i Forsvarsdepartementet, at hun hadde vært utenlands og at det hadde vært en begravelse for ektemannen til Anne, som nylig var avgått ved døden.

Etter litt frem og tilbake med leting etter telefonnumre til andre i Orderud-familien, sa mannen at han visste om ekteparets Orderuds leieboer og at han hadde snakket med ham. Mannen skal også ha sagt at han visste omtrent hvor gården lå.

Mannen visste også at Anne skulle hjem i pinsen, og sa da med ett at han skulle drepe henne og foreldrene -fordi de hadde lidd nok-, som han skal ha sagt.

-Nå tuller du, sa jeg da, forklarte kvinnen i retten torsdag.

-Du skal få se, du ska få se på TV i stua di hjemme hva jeg har gjort— skal mannen da ha sagt.

I samtalen med 180-operatøren avslørte mannen at det var lenge siden han hadde snakket med Marie Orderud, men det skal ha vært Anne han var mest opptatt av. 180-operatøren omtalte mannen som voksen og at det hørtes ut som en hederlig og redelig mann. Mannen skal også ha sagt at han ikke kom til å bli tatt for drapene:

-Politiet kommer ikke til å tro det er meg likevel-, skal mannen da ha sagt.

180-operatøren mener det var et oslonummer telefonen kom fra, men lappen med nummeret hun noterte har hun ikke funnet igjen. Hun varslet ikke den dagen sine overordnede om telefonen.

Da 180-operatøren i slutten av pinsen i 1999 hørte om trippeldrapet gikk hun straks til sin sjef og deretter til politiet. Før dette falt det henne ikke inn å kontakte politiet.

-Jeg tenkte litt på dette, men det var flere samtaler som ventet og vi får en del rare telefoner. Jeg tok ikke dette så veldig alvorlig, sa kvinnen i retten torsdag.

-Han sa at ting skulle vært annerledes om han hadde fått bestemt, sa kvinnen i retten torsdag.

Flere av forsvarerne mener at dette er et spor som tyder på en annen gjerningsmann enn de fire som er tiltalt. Senere i saken skal det føres vitner som kan forklare om hvor telefonen kan ha kommet fra.

Kvinnen sa i retten torsdag at hun ba politiet om stemmeprøver da hun forklarte seg, og at hun da kunne ha gjenkjent stemmer. Men dette ble ikke fulgt opp av etterforskerne. Nå tror ikke kvinnen at hun lenger kan gjenkjenne stemmen.

NTB