Sondre Lindhagen Nilssen (17) fra Kragerø er overlevende fra Utøya. Han så Anders Behring Breivik på nært hold, og ble vitne til at to personer ble skutt og drept på kloss hold.

Sondre ble selv skutt etter, og løp for livet. På veien tok han seg av to 14 år gamle jenter fra samme distrikt. Sammen vasset de gjennom lavvannet og søkte tilflukt i en grotte ved vannet.

Måten han fremsto på var som forventet. Jeg har vært forberedt på den arrgoante og merkelige personen. Han overrasket ikke, sier Nilssen.

17-åringen sier han kom for å få et inntrykk av Behring Breivik som person.

Føler du at du fikk mange svar?

— Ja, jeg fikk en del svar og en del bekreftelser. Han fremsto annerlede i dag kontra sist jeg så han.

Hvordan var det å se ham?

— Godt å bli ferdig med det. Det var en lettelse når han forlot rettsalen. Da var han ute av verden for min del, sier Nilssen.

- Lettet

For Sondre, som satt i salen sammen med overlevende og pårørende, var det en lettelse å se Anders Behring Breivik på nytt. Han sier det gikk overraskende bra å se drapsmannen igjen, men skulle ønske at han kunne sitte i samme sal.

— Det hjalp å se ham. Han var ikke like skremmende i dag. Da jeg så ham, så jeg bare en totalt forstyrret person som ikke har den fjerneste kontakt med virkeligheten, sier Nilssen til Aftenposten.no.

Han forteller at en stor klump har løftet seg fra brystet hans.

— Han kan ikke skade noen mer nå. Nå er jeg lettet over at jeg har kommet meg et steg videre. Men jeg tror ikke jeg kommer til å bli helt ferdig med dette, sier Nilssen.

Åpent møte

Anslagsvis 500-600 var til stede under fengslingsmøtet, i flere saler. De fremmøtte var både ofre, etterlatte og pårørende. Fordi møtet var åpent for allmennheten, var det også møtt opp mange som ønsket å overvære fengslingsmøtet.

Under selve møtet forholdt siktede seg rolig, og kikket for det meste ned i bordet. Han viste ingen form for følelser.

Han kom imidlertid med innvendinger mot dommerens habilitet, og presenterte seg i tillegg som militærkommandør og ridder.

Mot slutten ønsket han å henvende seg til de fornærmede, men det ble kontakt avvist av dommeren.

— Arrogant

18 år gamle Herman Heggertveit fra Tønsberg var en av de som satt på tilhørerbenken. Han var på Utøya den 22. juli.

— Jeg lå våken i natt og var veldig spent. Men jeg angrer ikke på at jeg kom. Nå føler jeg en enorm lettelse, at jeg har kommet et skritt lenger, sier han til Aftenposten.no etter at fengslingsmøtet er over.

— Han fremsto som Anders Behring Breivik. Han var arrogant, skråsikker og uten noen form for unnskyldning, sier Heggertveit.

Han ble ikke overrasket over at Behring Breivik på slutten ville holde en tale til ofre og pårørende.

Klubbet ned

— Jeg var forberedt på at han ville ønske å si noe. Jeg vet essensen i det han ville ha sagt - dette med multikulturalisme som den store samfunnsfienden også videre. Jeg tror han ville ha blitt veldig avkledd. Han er ingen ideolog, ingen tenker, ingenting. Han er en patetisk mann, sier Herman Heggertveit.

Han er likevel glad for at dommeren klubbet ned den terrorsiktede og ikke lot ham snakke.

— Det ville vært forferdelig å høre for mange, det var veldig mange som ikke ønsket det.