Eks-statsråd og stortingsrepresentant Øystein Djupedal (SV) frykter at et SV i strid med seg selv vil måtte ta farvel med regjeringskontorene. Han mener debatten om Afghanistan kan bli partiets ulykke.

Gir seg

Lørdag ga den tidligere kunnskapsministeren fylkesårsmøtet i Sør-Trøndelag SV beskjed om at han forsvinner ut av rikspolitikken etter 16 år på Stortinget. Men den omstridte partiveteranen tar ikke avskjed uten å rette flere spark mot eget parti og SV-kollegene i stortingsgruppa.

– Et parti som er såpass i strid med seg selv vekker liten entusiasme. I stedet for å eksempelvis fokusere på at vi – SV – stanset Irak-engasjementet, graver vi oss nå ned i en lite fruktbar krangel om Afghanistan. Dette kan bli SVs ulykke, sier Djupedal i et intervju med Adresseavisen.

– Sytekultur

Djupedal mener SV har hatt stor innflytelse på samfunnsutviklingen gjennom å sitte i regjering.

– En vedvarende og kontinuerlig undergraving av det vi er blitt enige om vil kunne marginalisere oss ut av regjeringssamarbeidet. Det vi i så fall være trist, sier han.

Djupedal avviser at hans farvel med rikspolitikken har å gjøre med at han måtte gå av som kunn-skapsminister i høst.

– Jeg skjønner jo at du spør, men alt ved forrige nominasjon avtalte jeg med kona mi, Ragnhild, at valgkampen 2005 skulle bli den siste, sier den framtredende SV-eren. Han legger likevel ikke skjul på at han helst skulle ha fortsatt som statsråd.

– Ja, det skulle jeg gjerne ha gjort. Men slik situasjonen utviklet seg, var ikke det mulig. Den dest-ruktive sytekulturen og alle bakholdsangrepene fra deler av vår stortingsgruppe og sentralstyret gjorde situasjonen helt uholdbar, sier han.

– Ingen sytekultur

SVs parlamentariske leder Inge Ryan kjenner seg ikke igjen i Djupedals beskrivelser av en sytekultur i stortingsgruppa.

– Jeg kan ikke slutte meg til det. En statsråd er en toppolitiker som alle har blikket rettet mot til en-hver tid.

– Så det er Djupedal som sutrer?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg synes Øystein gjorde en solid jobb som statsråd.

Ryan avviser at det er et giftig miljø i stortingsgruppa og mener Djupedal samarbeider godt med sine partikolleger.

– Nei, det er ingen dype konflikter i vår stortingsgruppe. Men rivninger og uenighet er det vel i alle miljøer og på alle arbeidsplasser, sier Ryan.

Han er heller ikke enig i at Afghanistan-debatten lammer partiet.

– Den debatten er helt nødvendig å ta. Noe annet ville være å tie denne store saken i hjel og det mener jeg ikke er riktig. Når det er sagt, bør vi i SV bli flinkere til å fortelle om alt det gode vi oppnår i regjering, sier han.

Visste ikke

SVs parlamentariske leder var helt ukjent med at Djupedal ønsker å ta avskjed med stortingspolitik-ken.

– Jeg leste det på Tekst-TV i morges, sier Ryan til NTB lørdag formiddag. Han opplever likevel ikke nyheten som overraskende.

– Nei, Øystein har sittet på Stortinget i 16 år. Det er sunt med utskiftninger iblant, sier Ryan og vi-ser til at alle SVs stortingsrepresentanter ble gjenvalgt ved valget i 2005.

– Det hadde vært en svakhet om det hadde skjedd på nytt, særlig siden etterveksten er så god. Både Audun Lysbakken, Heikki Holmås, Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell er sterke poli-tikere, sier Ryan

Han beskriver Øystein Djupedal som en politiker som er særlig flink til å få oppmerksomhet om sine saker.

– Han er veldig flink med mediene og har mye av æren for at kravet om full barnehagedekning fikk tilslutning, sier Ryan.

Er du enig med Djupedal? Si din mening her!

LISE ÅSERUD / SCANPIX (ARKIV)