I rundt femten måneder har Daasvand hatt det daglige ansvaret for partiorganisasjonen i SV. Hennes oppgave er ikke minst å sørge for at vanlige medlemmer og tillitsvalgte bevarer troen på at det svarer seg for SV både på kort og lang sikt å være regjeringsparti.

– Våre velgere er krevende og utålmodige, svarer hun når Bergens Tidende minner om til dels elendig oppslutning på meningsmålingene i flere fylker. Men brannslukker?

– Nei, jeg oppfatter meg mer som informasjonsmedarbeider. Både jeg og Audun Lysbakken bruker mye tid på å reise rundt i landet for å forklare hva vi har oppnådd av konkrete resultater i regjeringen. Jeg ser et stort behov for å få ut mer informasjon om det vi driver med, sier den erfarne organisasjonskvinnen fra Bergen.

Tapte på målstreken

Edle Daasvand (37) er lærerutdannet og fikk i flere år praktisere bak kateteret før hun ble generalsekretær i Landsrådet for Norges barne— og ungdomsorganisasjoner. Etter regjeringsdannelsen fant Kristin Halvorsen ut at hun hadde behov for Edles tjenester.

På landsmøtet på Gardermoen denne helgen har hun det overordnede ansvaret for at alt glir som det skal med det svære arrangementet som omfatter nesten et halvt tusen mennesker.

Men Edle Daasvand er så visst ikke bare en organisasjonsbyråkrat. Hun kaller seg til og med «aksjonist», og de som husker litt tilbake, vet at hun i 1997 konkurrerte skarpt med Ågot Valle om å få plass på Stortinget. Daasvand tapte på målstreken den gang. Æren – eller skylden – må Audun Lysbakken ta.

– Men Audun og jeg har for lengst skværet opp, sier hun med et bredt smil.

Bildet av Helen Bjørnøy

– Har du opplevd et ras med utmeldinger fra folk som er sinte på alle kompromissene og nederlagene SV har vært nødt til å svelge?

– Nei, tvert imot. Bare siden nyttår har vi fått 455 nye medlemmer. Bare 45 har i samme tidsrom meldt seg ut. Det interessante er at folk som var aktive i SV på 80-tallet nå vender tilbake. De ser at det gir resultater å drive politikk

– Skaper det stor frustrasjon at partiet sliter med en svak miljøvernminister?

– Mens mediebildet sier at Helen Bjørnøy sliter, registrerer våre medlemmer at hun er offensiv. Det er dessuten befriende å ha en statsråd med en annen form og bakgrunn enn dem som kommer direkte fra Stortinget., sier Daasvand.