• SV er blitt et stort, stabilt parti fordi det er klar for regjeringsansvar. Den typiske SV-er er lei av bare å stå og skrike på gatehjørnet, mener Frank Aarebrot.

Professoren og valgforskeren spår SV en ganske lys fremtid — hvis det bare holder koken. Men det er et viktig men: Er partiet kommet for tidlig i form?

— Kristin Halvorsen burde være litt betenkt, faktisk, over den høye oppslutningen på meningsmålingene. SV er det jeg vil kalle et fullmobilisert parti. Det risikerer litt av den samme vanskjebne som før valget for fire år siden, da både SV og Fremskrittspartiet gikk tilbake i ukene like før valget, etter å ha mobilisert sterkt på vårparten.

Mange kan falle fra

— Hvorfor skulle det skje igjen?

— Selv om partiledelsen helt sikkert har ambisjoner om få SV til å klatre videre oppover, tviler jeg på om det er særlig mer å hente. Hvis partiet tar ut sine reserver frem mot juni, før valgkampen er skikkelig i gang, er risikoen stor for at mange faller fra. Det er de store velgergruppene rundt SV - og da særlig offentlig ansatte - nærer et sterkt håp om å få kastet Erna ut av regjeringskontorene! sier Frank Aarebrot.

— Hva skjer med partiet hvis det ikke får regjeringsmakt - og Arbeiderpartiet velger å styre alene?

— Da tror jeg det går ganske ille for SV. Og derfor tror jeg ikke at SV vil velge å stå utenfor, hvis sjansen til makt byr seg. Da er det større mulighet for at Senterpartiet hopper av, fortsetter Aarebrot.

«Sosialdemokratisk light»

Han mener at SV aldri tidligere har hatt en så sterk og suveren leder som Kristin Halvorsen. I hennes lederperiode er SV blitt «sosialdemokratisk light», som han sier. Faren for at Arbeiderpartiet og SV blir for like er avgjort til stede.

Aarebrot oppfatter dessuten SV som mindre «sært» enn før i utenrikspolitikken. Den kritiske holdningen til USA, for eksempel, deler SV med de fleste sosialdemokratiske partiene i Europa.

— Blir EU-saken en hodepine for SV fremover?

— Nei, for det blir bestemt i regjeringskontorene på Island om det blir noen EU-debatt i Norge, sier valgforskeren.

Han tror at SV har gode muligheter for å gjøre offentlig ansatte fornøyd, hvis det får regjeringsmakt, og særlig hvis det får hånd om utdanningspolitikken. Lykkes partiet med å gjøre en samlet skole «happy», kan regjeringsprosjektet bli en suksess for SV, slik han ser det.

— Hvilken statsrådspost ser du som mest sannsynlig for Kristin Halvorsen?

— Finansminister, sier Aarebrot.

RISIKERER FORMSVIKT: Valgforsker Frank Aarebrot mener at SV kan ha kommet for tidlig i form. ARKIVFOTO: SCANPIX