Rusavhengige skal gå gratis til fastlege, mener Norheimutvalget, skriver Aftenposten. Utvalget ble opprettet i fjor sommer, og har studert prioriteringene i helsevesenet.

I dag må rusavhengige betale egenandel som alle andre. Legeforeningen har lenge ment at denne pasientgruppen bør slippe å betale.

Dropper sårbehandling

— Dette vil bety veldig mye. Jeg har en venninne som har et sår på hånden som er så stort at jeg kan putte to fingre nedi. Men hun går ikke til lege. Det koster penger. Og her er det pengene som rår, sier rusmisbruker Morten Passerud.

Vi møter ham i Skippergata i Oslo sentrum. Rett bortenfor er det kø av folk som vil inn til Bymisjonens lavterskeltilbud 24-7, som er et av få gratis helsetilbud til rusmisbrukere.

Går ikke til lege før han er døden nær

Å kunne gå til lege uansett om man har penger eller ikke, vil bety mye for helsen og plager hos narkomane, mener Passerud.

— I går kunne jeg knapt gå, hadde feber og var dårlig. Men jeg gikk ikke til lege. Jeg må være halvdød før jeg går til lege. Hvis dette blir gjennomført vil det bety mye for mange, mener han.

Professor Ole Frithjof Norheim overrekte onsdag en rapport til helseminister Bent Høie (H). Her kommer utvalget med konkrete forslag om hva som bør prioriteres og ikke prioriteres i helsevesenet.

Helsegevinst i at rusmisbrukere kommer til lege

Norheimutvalget mener det er en helsegevinst i at rusavhengige kommer tidlig til lege. De mener dette er et tiltak som kommer til å gi store helsegevinster i forhold til ressursbruken, og som er rettet mot tilstander som ellers kan gi store helsetap.

Brukerorganisasjonen Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) mener at en realisering av forslaget vil være et kjempeløft for både hverdagen og statusen til rusmisbrukere i Norge.

— En fantastisk nyhet, sier nestleder Torstein Bjordal.

- Cash, ikke klapp på skulderen.

Han tror mange flere vil be om hjelp til å behandle helseplager, stygge sår og andre problemer som oppstår når en lever et tøft liv på gata.

— Her er det cash som gjelder, ikke klapp på skulderen. Pengene styrer vår verden. Og lege er ikke det som prioriteres hvis man har litt penger. Forsvinner egenandelen, vil flere gå til legen. Og man vil kunne forebygge at man blir alvorlig syk, sier Bjordal, som vet hva han snakker om. For tre år siden bodde han selv på gata.

- Slipper å oppsøke miljøer med rusavhengige

Kutt i egenandel vil gjøre at mange også vil bruke fastlegen for å gi fra seg urinprøver og andre tester som kreves i et legemiddelassistert rehabiliteringsprogram (LAR), tror Bjordal.

IKKE PRIORITERT: Penger styrer livet til rusmisbrukere. Og det er ikke helse man prioriterer først, forteller Torstein Bjordal i Foreningen for human narkotikapolitikk.
ØRN E. BORGEN (AFTENPOSTEN)

-Da slipper mange i en sårbar situasjon å stå i kø med mange andre utenfor et LAR-kontor, der det er gratis. FHN tror også at fjerning av egenandeler vil få betydning for økonomien til mange misbrukere.

— Når man har benyttet tjenester med egenandel ender det ofte i inkassokrav, så dette forslaget vil også bety mye spart for mange, sier Bjordal.

Legeforeningen: Strålende forslag

Leder i Allmennlegeforeningen Kari Sollien sier dette har vært en kampsak for fastlegene i mange år, og at de senest i vår forsøkte å forhandle dette frem med myndighetene.

— Dette er strålende signaler. Rusavhengige går altfor sjelden til fastlegen sin. De har for dårlig helse, ofte infeksjoner og store psykososiale plager. Det er av avgjørende betydning at de får behandling raskt, og at det ikke er økonomi som stopper dem fra å kontakte lege, sier Sollien.

Hun sier legebehandling av infeksjoner, åpne sår og betennelser er viktig for å unngå senskader.

Også forebyggende tiltak som røykeavvenning og trening eller annet som øker den fysiske aktiviteten, bør være gratis mener utvalget.

Grå stær-operasjoner bli dyrere

Norheimutvalget lister også opp en rekke behandlingstilbud de mener pasientene kan betale mer for. Dette er blant annet:

  • Egenbetaling for omskjæring av gutter (foreslått til 4000 kroner i statsbudsjettet)
  • Utvalgte tiltak fra diagnoselisten for fysioterapi som i dag gir fullt fritak for visse typer fysikalsk behandling
  • Katarakt (grå stær)
  • Hengende øyenlokk/ operasjon
  • Snorking uten pustestopp eller andre tilleggssymptomer
  • Hyperplasia mamma (store bryst)/operasjon
  • Gynekomasti (forstørrede bryst hos menn) som ikke skyldes medisinsk behandling/operasjon
  • Venøs insuffisiens (åreknuter) uten komplikasjoner/utredning, operasjon
  • Håndsvetting og rødming/utredning, kirurgi
  • Utvalgte prosedyrer for utredning av ryggsmerter,