• Kutt, kutt og atter kutt i tjenestetilbudet til de som trenger det mest. Det blir virkeligheten for innbyggerne i Bergen hvis de rødgrønne vinner stortingsvalget og tar tilbake selskapsskatten.

ATLE ANDERSSON

Byrådsleder Monica Mæland (H) tegnet et dystert bilde av utsiktene for Bergen ved et regjeringsskifte. Det skjedde under en valgduell med SVs Oddny Miljeteig på Logen Bar i går kveld. Debatten handlet om hvilken regjering som er best for Bergen.

— Vi hadde ikke klart oss uten de 224 millionene Bergen fikk tilbakeført i selskapsskatt av samarbeidsregjeringen. Med SV og Ap i regjering forsvinner disse millionene. Hvilke skoler skal vi da legge ned, hvilke kutt i omsorgstjenestene må vi ikke da gjennomføre, sa byrådslederen.

Aldri tatt bølgen

Miljeteig slo tilbake og forsikret at Bergen ikke vil få mindre å rutte med under en rødgrønn regjering.

— Vi unner selvsagt også Bergen penger. Og vi skal ikke bruke 23 milliarder på skattelettelser, sa SV-toppen i Bergen.

Debatten som stort sett samlet velkjente Høyre og SV-sympatisører og foregikk i en lun og munter atmosfære, kretset også innom asylpolitikk, bybane, Arna-tunnel og Ringvei vest.

Mæland utfordret Miljeteig på hva SV kunne finne på å gjøre med Ringvei Vest i regjering.

— Vi i SV har aldri tatt bølgen for det prosjektet. Men vi skjønner at når et flertall har vært et flertall lenge nok, ja så er det noe som heter demokrati, sa Miljeteig.

Evighets-perspektiv

Hun forsvarte også SVs motstand mot Hardangerbrua med at partiet heller vil bruke penger på rassikring.

Monica Mæland hevdet at en rødgrønn regjering vil rive grunnen under «det ufattelig spennende som nå skjer av nyetableringer i Bergen, særlig innenfor kulturbasert næringsliv». Hun frykter flere statlige pålegg og at SV, Ap og Sp i kompaniskap kan påføre petroleumsbyen og kunnskapsbyen Bergen stor skade.

Byrådslederen mener et nei til oljeboring i Barentshavet, slik SV går til valg på, vil gjøre fremtidsutsiktene dystre også for petroleumsmiljøet i Bergen.

Miljeteig mener kortsiktig gevinst ved oljeutvinning må vike for evighetsperspektivet når det gjelder oljeboring i de sårbare nordområdene.

— Her må vi tenke de lange linjene. Mange har brent seg før på å ikke gjøre det, slo SV-politikeren fast.

Miljeteig syntes alt snakket og de store visjonene om Bergen som den kreative og innovative 5+-byen ikke er mye verd hvis de som skal jobbe der ikke får barnehageplass og må tvinges til å gå hjemme med kontantstøtte.

I en valgduell på Logen Bar i går kveld, tegnet byrådsleder Monica Mæland (H) et dystert bilde av utsiktene for Bergen ved et regjeringsskifte. <br/> ARKIVFOTO: KRISTIAN JACOBSEN