– LO er glad for at Arbeiderpartiet har heist miljøfanen på landsmøtet. Det er mulig å forene miljø og arbeidsplasser, det finnes ikke noe alternativ. Dere kan regne med LO i miljøkampen, sa Flåthen til kraftig applaus fra landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Overfor NTB karakteriserer Flåthen regjeringens klimapolitikk som ambisiøs, men LO-lederen tror ikke norske arbeidsplasser kommer i fare.

– Klimapolitikk-utspillet var overraskende ambisiøs. I det store og det hele må vi si at dette er veldig spennende og veldig bra. Det betyr at hvis regjeringen legger dette til grunn, så vil Norge på mange måter sette seg i førersetet internasjonalt, ved å forplikte den vestlige verden til å være med på å løse miljøproblemene også i den tredje verden. Det tror jeg er helt avgjørende, sier Flåthen til NTB.

– Må ivareta arbeidsplassene

Han frykter ikke for norske arbeidsplasser.

– Nei, Stoltenberg har gitt klare signaler om at man her må satse på teknologi, at myndighetene må bidra med vesentlige midler i et sånt opplegg, og at konkurranseevnen til Norge må ivaretas. Det ville jo være ille hvis vi måtte legge ned noe av verdens reneste industri. Med de konsekvensene det ville ha gitt, mener vi arbeidsplassene må ivaretas, og jeg mener Stoltenberg ga uttrykk for det. Så jeg tror det skal gå bra, sier Flåthen.

– Vi synes dette er bra, vi er fornøyde, vi har lenge snakket både med partiet og andre om å bli mer offensive på miljø, og det gjorde Stoltenberg til gagns i dag, legger LO-lederen til.

Avstand til Høyre og Frp

I sin tale fastslo Flåthen nok en gang at det nære samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og LO fremdeles har livets rett. Han markerte også klar avstand til Frp-formann Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg.

– Erna Solberg har kritisert det fagligpolitiske samarbeidet og sagt at det kan få følger for LO ved regjeringsskiftet i 2009. Jeg kan berolige Erna Solberg med at det ikke blir noe regjeringsskifte i 2009. Våre medlemmer har ikke glemt hvordan det var sist hennes parti satt i regjering, sa Flåthen.

Han utfordret dessuten Arbeiderpartiet til å ta et krafttak for integrering og inkludering, og tok også opp Kadra-saken i sin tale.

– Kadra skal føle seg like trygg som en hvilken som helst annen jente, sa Flåthen

HOLDT TALE: LO-leder Roar Flåthen hilste Ap-landsmøtet.
SCANPIX