Ifølge nyhetsbyrået ANB er en skjerping av formuesskatten ett av forslagene som tirsdag presenteres i statsbudsjettet. Boligens markedsverdi skal i mye større grad enn tidligere legges til grunn, og dyre boliger i pressområder vil bli skattlagt hardere enn boliger i distriktene.

— Dette er regjeringens gave til folket for dagen. Det kommer på toppen av at regjeringen de siste årene har økt bolig- og eiendomsskatten med over 4 milliarder kroner, sier Jan Tore Sanner til NTB.

Øker bunnfradraget Regjeringen foreslår samtidig å øke bunnfradraget slik at flere pensjonister med nedbetalte hus unngår formuesskatt.

— Det har jeg ikke stor tro på. Det som blir sagt, er at de vil øke bunnfradraget for formuesskatten, men når ligningsverdien øker, vil flere raskere måtte betale formuesskatt, sier Sanner.

Også Fremskrittspartiet er ventet å reagere på forslaget. Det kan også komme til skape bråk internt i Senterpartiet.

— Det virker nesten som om regjeringen liker å plage folk. Jeg frykter også at dette vil føre til at folk vil spare mindre og låne mer. For å unngå formuesskatt blir det bare å ta opp lån. Og det er jo ikke retningen vi vil ha, sier Sanner.

- Alle må betale mer Senterpartiets finanspolitisk talsmann Per Olaf Lundteigen har i årevis kjempet for omlegging av boligbeskatningen, men han advarte nylig mot et skattesystem der boligens markedsverdi legges til grunn.

— Et nytt system som baserer seg på markedsverdiene, og slik likestiller bolig med andre investeringsobjekter, vil være et brudd på enigheten og endre en viktig del av norsk politisk tradisjon - synet på bolig og hjem, skrev Lundteigen nylig i en kronikk.

Høyres Jan Tore Sanner regner med at de fleste vil måtte betale mer, dersom boligskatten virkelig økes.

— Det er helt klart at dette rammer mange familier og pensjonister. Nå vil de oppleve både høyere rente og boligskatt, sier Sanner til NTB.

Hva synes du om den nye formueskatten? Si din mening her.