Arbeiderpartiet må velge mellom regjeringsmakt forankret på venstresiden eller norsk medlemskap i EU med Høyre som støttespiller.

Det er reaksjonene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og AUF på Thorbjørn Jaglands «Ti teser om EU og Norge». Boka, som han selv velger å kalle en pamflett, ble presentert torsdag. Den skapte omgående reaksjoner fra venstresiden i norsk politikk.

Lengst i sin kommentar gikk SV-leder Kristin Halvorsen, som frykter at Ap kan vinke farvel både til EU og regjeringsmakt dersom partiet velger å dra inn EU-spørsmålet i valgkampen foran Stortingsvalget i 2005.

Både Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga er tindrende klare på at det er Arbeiderpartiet som må treffe et valg.

— Ap må gjøre opp med seg selv om hva som er viktigst for dem, EU-spørsmålet eller samarbeid med sentrum, sier Haga til NTB.

SV-lederen er overbevist om at frontene vil bli de samme som før både i Arbeiderpartiet og hennes eget parti dersom debatten nå dras opp igjen.

— Vårt ståsted vil ikke forandre seg fra tidligere og jeg anser det som utelukket at Ap starter en debatt som ender med et nei, sier Halvorsen.