I en kommentar i lørdagens utgave av Bergensavisen betegner Gjelsvik Fremskrittspartiets Kenneth Rassmussen som en «renheklet rasist». Han mener at Frp bevisst dobbeltkommuniserer og sammenligner taktikken med den strategien de tyske nazistenes propagandasjef Josef Goebbels opererte med.

«Når Hagen, fremfor å ta del i avskyen ethvert anstendig menneske burde være forpliktet til å føle, uttaler at Rasmussen er en lovende, men upolert politiker, som er kommet i skade for å formulere «en stakkarslig setning» eller to — underforstått at han trenger å gå på kurs for å lære seg å pakke inn ekskrementene som detter ut av kjeften på ham - er det helt etter læreboken» , skriver Gjelsvik.

«Det er et illevarslende nasjonalt sykdomstegn at det nest største partiet i landets nest største by kan stille med en renheklet rasist som fjerdekandidat, og likevel ikke straffes på meningsmålingene» , heter det videre.

Ikke redd for anmeldelse

— Du er ikke redd for å bli anmeldt etter dette?

— Nei, vet du hva. Analyserer du innlegget til Kenneth Rasmussen så står det jo der. Det er klar tale. Innvandrere er uønsket, de ødelegger landet, Norge for nordmenn, bort med «synlige» innvandrere osv., sier Erling Gjelsvik til bt.no.

— Ytringsfriheten står så sterkt i Norge at anmeldelse er jeg ikke redd for. Det slår jo begge veier. SVs anmeldelse av Rasmussen vil sikkert ikke nå frem, tror Gjelsvik.

Bevisst dobbelkommunikasjon

Et av hovedpoengene i Gjelsviks BA-kommentar er at utspillet fra Kenneth Rasmussen er en del av en bevisst strategi.

— Det er en logisk konklusjon. Partiets valgkamp følger det samme mønsteret gang på gang. Først sender de en mindre betydelig kandidat i bresjen med det egentlige budskapet om innvandringspolitikken, så kan Hagen modifisere og pusse litt på det, slik at det ikke lyder like ille, sier Gjelsvik.

— Men her er det jo i tillegg tydelig. Hagen sier jo egentlig dette klart. Han er forbløffende klar. Han tar bare avstand fra Rasmussens form, ikke innholdet i det han sier.

— Så når Carl I. Hagen og de lokale Frp-toppene markerer avstand til utspillet så er det bare hykleri?

— Hykleri er vel det mildeste uttrykket man kan bruke. Ingen innenfor politikken er så naiv at de ikke skjønner at denne mannen (Rasmussen, journ. anm.) gir uttrykk for det Frp egentlig står for.

Utfordring for Høyre

Erling Gjelsvik mener at det mest interessante i denne saken er hva Høyre kommer til å gjøre fremover.

— Det verste er jo at Høyre jo rent faktisk kan falle så dypt at de går i kompaniskap med Fremskrittspartiet i bystyret. Det farlige er at Høyre kan ende opp med å få gallionsfiguren med ordføreren og at Frp får byrådslederen.

— Nå har jo Monika Mæland og Høyre vært ganske klare på at de ikke vil sitte i byråd sammen med Kenneth Rasmussen.

— Med han ja. Men hva med resten av røkla? Alle som har fulgt Frp vet at det essensielle i deres politikk kommer fra Carl I Hagen. Resten er bare haleheng som vi knapt kan si operere som enkeltindivider, mener Erling Gjelsvik.

Fremskrittspartiets sjel

Han synes det er skremmende, men ikke overraskende at Fremskrittspartiet ikke blir straffet på meningsmålingene etter Rasmussens utspill. Tvert i mot tror han at dette først og fremst blir en hodepine for Høyre.

— Det er ganske uhyggelig å se at Høyre ikke allerede på det nåværende tidspunkt forlanger at Fremskrittspartiet tar utvetydig tar avstand fra disse holdningene. Men dette kan jo ikke Frp gjøre. Dette er jo faktisk partiets sjel. De har gang på gang spilt på denne paranoiaen for det ukjente.

KLAR TALE: Erling Gjelsvik er ikke redd for anmeldelse for å ha kalt Kenneth Rasmussen en "renheklet rasist". <br/>ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
Jan M. Lillebø