Dr. Panigrahi har seks års universitetsutdannelse innenfor Ayurveda-tradisjonen, som i India er sidestilt med skolemedisin. Dette er det første tilbudet av sitt slag i Norge. En av hans første pasienter er Kari Tangedal (43) som lenge har vært interessert i Ayurveda-medisin.

— Jeg fikk høre om dette nyåpnete tilbudet via jungeltelegrafen, og ville benytte sjansen, sier Tangedal.

Hun har hatt problemer med nakken i det siste og fikk foreskrevet en massasjeolje av dr. Panigrahi.

— Jeg har kjent til Ayurveda-tradisjonen i noen år, og synes det er fint å få en forklaring på hvorfor problemer oppstår, samtidig som jeg får behandling, sier Tangedal.

Pulsdiagnostikk

Pasientene blir bedt om å fylle ut et skjema før konsultasjonen, hvor det blant annet spørres etter kosthold, døgnrytme og søvnmønster. Skjemaet diskuteres med pasienten som så diagnostiseres med utgangspunkt i pulsen.

Panigrahi forteller at han kan kjenne ubalanser i kroppen ved å kjenne på pasientens puls. Det hjelper ham også til å slå fast hva slags kroppstype pasienten har. Dette er med på å bestemme hva slags behandling pasienten skal få.

Etter å ha kjent lenge og vel på journalistens puls, kan Panigrahi fortelle meg at jeg har en balansert kroppstype, hvilket skulle bety at ubalanse ikke har så lett for å oppstå.

Fibromyalgi og utbrenthet

— Ayurveda-medisin dreier seg om strukturert sunn fornuft, mener Lars Rasmussen, som er allmennpraktiserende lege ved Maharishi Ayurveda helsesenter på Mesnalia utenfor Lillehammer. Han har forsket på effekten av Ayurveda-behandling, men resultatene er ikke klare ennå.

— Det er særlig når det gjelder problemer som fibromyalgi og utbrenthet at Ayurvediske behandlingsprinsipper er anvendbare, sier Rasmussen.

— Ayurveda er ikke veldig kjent i Norge, men det brukes av om lag en milliard mennesker og er et av de største medisinske systemene i verden, sier Øyvind Solum som er leder for Alternativt Nettverk.

— Prinsippene er brukt i årtusener og Ayurveda er en av de mest tradisjonsrike retningene utenom tradisjonell skolemedisin, sier Solum.

Helhetlig tenkemåte

Det er den helhetlige tilnærmingsmåten som er spesielt for Ayurveda-tradisjonen forklarer dr. Panigrahi.

— Det er verdens eldste helsesystem, og nært beslektet med kinesisk medisin, sier han og tilføyer at Ayurveda betyr vitenskapen om livet.

Behandlingsprinsippene baserer seg på flere tusen års viten, og de fleste indere foretrekker Ayurveda fremfor skolemedisinske prinsipper. Nylig ble behandlingsmetodene også anerkjent av WHO, ifølge Panigrahi.

PÅ PULSEN: dr. Parnigrahi kjenner på Kari Tangedals puls, mens Tore Mjøs, som hjalp legen til Norge observerer.