Salget av overvåkingskameraer til private har eksplodert de siste årene. Utfra hva bt.no erfarer, foregår tilnærmet alt salg over nett.

— Dette er et godt marked å være i, sier Fredrik Frej, daglig leder i overvåkningsbutikken, som spesialiserer seg på å selge nettopp overvåkingsutstyr.

Flere små aktører

Butikken hans er en av flere mindre norske nettbutikker i dette markedet. Av hans 8000 kunder er omlag 60 prosent private, og pilene peker bare en vei.

Med sånne kameraer kan du stå på to fotballbaners lengde og lese vaskeseddelen på tøyet til folk.

Ove Skåra, Datatilsynet

— Salget av overvåkingsutstyr til privatkunder har uten tvil eksplodert de siste årene, forteller Frej.

Andre Stornes, daglig leder i smartprodukter.no, bekrefter trenden.

— Interessen for overvåkingsutstyr til privatpersoner er helt klart økende, sier han.

Spionkamera selger best

Mens overvåkingsutstyr generelt er god butikk, er det de små spionkameraene som selger best. Dette er plasseringsvennlige kameraer som kan plasseres nærsagt hvor som helst, uten å bli oppdaget.

— Nesten annethvert kamera vi selger er av denne typen, og det er nesten bare menn som er blant kjøperne, uten at jeg skal spekulere i hva grunnen til det er, sier Frej.Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, tror noen trigges av «kikkermulighetene» i disse kameraene.

— Det er noe med å kunne kontrollere og ha dokumentasjon på det som skjer. Å ha informasjon gir en type makt, sier han.

- Ingen oversikt

Mens bedrifter og det offentlig er pliktige å melde fra til Datatilsynet når de skal sette opp kameraer, trenger ikke privatpersoner gjøre dette.

— Det må vi nok finne oss i. Vi kan ikke ha det slik at en myndighetsperson må komme inn i ditt private hjem for å sjekke at du overvåker din egen eiendom i henhold til regelverket, sier Skåra.

Men også Datatilsynet registrerer at overvåkningen blant private øker.

— Vi ser at det er en økende tendens til at privatpersoner går til anskaffelse av denne typen utstyr. Det kommer nok først og fremst av aktiv markedsføring, at til og med avansert utstyr etterhvert har blitt svært billig, og at folk synes disse produktene er teknologisk fascinerende, sier han.

29 x ZOOM

Tidligere denne uken skrev bt.no om en privatperson som hadde satt opp et overvåkingskamera på eiendommen sin. Vedkommende bekrefter at kameraet er av typen Axis p5532-E, som har følgende spesifikasjoner:

  • Opptak i HD-kvalitet
  • 29 x optisk zoom
  • Nattfunksjon
  • Kan dreies 360 grader
  • Jeg kan faktisk skille mennesker fra trær når jeg zoomer inn på Løvstakken, sier eieren, som kjøpte kameraet på Internett.

«Overkill»

Ove Skåra i Datatilsynet reagerer på at noen bruker så avansert utstyr til overvåkning av sin egen eiendom.

— Dette er absolutt «overkill». Med sånne kameraer kan du stå på to fotballbaners lengde og lese vaskeseddelen på tøyet til folk. Man kan ikke vite om man blir overvåket av et slikt kamera eller ikke, og da faller det utenfor det jeg vil anse som overvåking av privat eiendom.Han forstår at folk i omgivelsene til et slikt kamera reagerer på det.

— Det bunner i hva slags moral og dømmekraft eieren av kameraet har. Dette er såkalt panoptisk overvåkning, der man ikke kan vite om man er overvåket eller ikke. Hos virksomheter slår vi ned på dette, sier Skåra.

Hva synes du om privat overvåking? Si din mening i feltet under!

BESTSELGER: Dette kameraet kan plasseres så godt som hvor som helst, og har en prislapp på 2500 kroner.
www.smartprodukter.no
INTET REGISTER: Private har ingen meldeplikt. Sånn må det også være, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.
HANS FREDRIK ASBJØRNSEN