– I etterforskningsmaterialet finnes det et annet potensielt ranslag, sier Wiik Sørvik.

Forsvarerne i NOKAS-saken fikk onsdag ettermiddag, en dag før dommer Helge Bjørnestads frist, alle opptakene av telefonavlytting som påtalemyndigheten mener ikke har kraft som bevis i straffesaken.

– Politiet har forfulgt DNA-spor alene slik at vi har et «DNA-ranslag» som sitter på tiltalebenken. I materialet har vi et annet potensielt ranslag, men hvor det ikke er DNA-funn, sier Wiik Sørvik som er forsvarer for Lars-Erik Andersen.

Også Ridvan Halimis forsvarer, advokat Trygve Staff, har forhåpninger til de 1.000 timene med frigitte telefonopptak han fikk utlevert på Stavanger politistasjon ved 16-tiden onsdag ettermiddag. Han var likevel redd for at rettspausen fram til mandag morgen skulle bli for knapp.

– Det er et enormt materiale og vi vil nå arbeide dag og natt fram til mandag med gå gjennom det, sier han til NTB.

– Flere nye vitner

Advokatene kom i tur og orden for å hente harddiskene med hele det veldige resultatet av telefonavlyttingen som ble foretatt i kjølvannet av NOKAS-ranet den 5. april i fjor. Mens påtalemyndigheten, med statsadvokat Arild Dommersnes i spissen, har avskrevet avlyttingen av i alt 33 personer som uinteressante bevis i straffesaken mot de 13 på tiltalebenken, er forsvarerne av en annen oppfatning.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Jeg hørte hva statsadvokaten sa om at disse opplysningene ikke har betydning, men de ordene tror jeg han skal få spise i seg på mandag, sier Wiik Sørvik til NTB.

Foruten opptakene av hundrevis av telefonsamtaler, fikk forsvarerne også det rettslige grunnlaget som politiet har lagt til grunn for å be om slik avlytting. Disse dokumentene fikk advokatene allerede onsdag morgen. Opplysningene herfra alene karakteriserer Wiik Sørvik som svært interessante.

– Jeg regner med at forsvarerne vil stevne inn en rekke nye vitner på bakgrunn av hva vi har fått vite i dag, sier han.

Tung jobb

– Jeg håper på det beste, men vet ikke hva jeg får. Det å høre på telefonsamtaler er noe av det tyngste jeg vet om og det er ikke mulig å holde på mer enn et par timer av gangen, sier advokat Steinar Wiik Sørvik til NTB.

Sammen med sin medforsvarer i retten, advokatfullmektig Rune Vik, skal advokaten de neste fire døgnene lete etter telefonsamtaler som viser at hans klient, Lars-Erik Andersen, ikke var med under ranet i Stavanger. 29-åringen har stått på sitt og nektet enhver befatning med ranet selv om hans DNA er funnet på flere gjenstander som er gitt betydning i saken.

Andersen erkjenner at han var i Stavanger før ranet skjedde, men nekter for deltakelse under ranet. Det ønsket han blant annet å føre David Toskas samboer som vitne på, men hun nekter å si noe i saken.

– Fysisk umulig

Alle opptakene er lagret digitalt, og hver av forsvarsadvokatene vil fikk utlevert én harddisk med alt materialet på. De har imidlertid ikke lov å kopiere dataene på disken og det er derfor ikke mulig for mer enn et menneske å lytte på samtalene om gangen.

En formidabel oppgave venter dem som har totalt fire dager på å lytte gjennom alle opptakene.

– Det er ikke fysisk mulig for to personer å gå gjennom alt materialet fram til mandag. Meningen var at de bare skal sette seg inn i stoffet og forsøke å få en oversikt, sier statsadvokat Tor Christian Carlsen til NTB.