• Jeg husker at Kristin truet med å ta sitt eget liv. Jeg prøvde å godsnakke med henne. Plutselig står hun rett overfor meg, så smeller det.

HARRY TILLER

Slik forklarte Veronica Orderud seg om skuddet som falt på Orderud gård lille julaften 1998. Inne i «kammerset» på Orderud gård satt Kristin og pakket inn julegaver. Ifølge Veronicas vitneprov i retten, var hun svært opprømt og sint over at hennes sønn ikke fikk feire jul sammen med henne.

— Da jeg kom inn på kammerset, så jeg Kristin ha en pistol liggende på bordet foran seg. Jeg trodde det var en gave til sønnen hennes som hun skulle pakke inn, at det var en leketøyspistol.

Etter skuddet forklarte Veronica seg slik om hva som skjedde:

— Jeg så ned på kroppen min, og så at det ikke var noe blod. Da var jeg vel ikke skutt. Kristin lo først, og jeg løp ut til Per i fjøset. Jeg vet ikke hvor det ble av Kristin.

— Jeg husker ikke så godt hva jeg sa til Per, men jeg fortalte han hva som hadde skjedd. Per må ha sagt at han skulle ordne opp, han gikk i alle fall inn i huset. Jeg tror han var litt vantro, men jeg er ikke sikker på hva som skjedde.

— Jeg vet ikke hvorfor Kristin skulle ha med seg våpen til Orderud gård.

Statsadvokat Jørn Sigurd Maarud ville vite hvorfor Veronica Orderud holdt tett om dette overfor politiet i lang tid.

— Jeg trodde ikke dette hadde noe med drapssaken å gjøre. Det var så forferdelig vanskelig å snakke om. Jeg var livredd for at dette skulle få noen konsekvenser for Kristins forhold til sin sønn. Dersom min far og hans samboer skulle få vite om dette, ville hun i alle fall ikke så se ham igjen.

— Jeg kom i en kattepine, ingen visste noe om dette. Da Kristin kom med sin forklaring, var jeg sikker på at ingen ville tro på meg.

Etter at situasjonen roet seg denne kvelden, oppdaget Veronica Orderud skadene på et bilde på veggen. Noe senere så hun også skadene i bordet. Da hun ble konfrontert med Kristins forklaring 14 dager etter drapene, koblet hun ikke våpenet med drapene.

— Skadene var så små, jeg koblet ikke at dette var et våpen som man kunne ha drept mennesker med. Da trodde jeg det ville bli et stort hull i veggen. Jeg fant bare en liten skade på et bilde og i bordet, forklarte Veronica seg for retten.

Veronica Orderud har siden klokken 09.00 i morges forklart seg for Nes herredsrett. I det store og hele har hun vært svært fattet og rolig. Når aktor begynte på spørsmålene om hva som skjedde inne i våningshuset lille julaften, brøt hun ut i gråt.