Signalet fra en trådløs ruter går vinkeltrett ut fra antennene. Dermed kan du velge gode signaler enten i etasjen du befinner deg i eller mellom etasjene. Begge deler er ikke like lett.

— Hvis du trenger signaler i alle etasjene må du prøve deg frem med vinklingen på antennene. Det nytter ikke å sette den enten rett opp eller rett ned. Da blir signalet for dårlig en eller annen plass i huset ditt, sier Carl Christian Strømberg (25), styreleder og innkjøpssjef i Mamoz. Butikken pusher datautstyr både på internett og i egne butikklokaler i Trondheim.

Han selger de fleste merkene innenfor trådløse produkter, men nøler ikke med å komme med en produktanbefaling for dem som vil ha det enkelt:

— Gigabyte har en ruter til 650 kroner som tvinger deg til å konfigurere den. Det første du ser når du får opp ditt trådløse utstyr er en informasjonsside som tar deg gjennom sikkerhetsoppsett og tilkobling, sier Strømberg.

Det er et produkt han selger til sine foreldre og venner for å slippe tidkrevende private supporttelefoner i ettertid.

Ruter eller aksess

— Du må også ta hensyn til hvilken leverandør av bredbånd du har. Får du tjenesten levert av NextGenTel skal du ikke kjøpe trådløs ruter, men heller et trådløst aksesspunkt. Har du bredbånd fra Telenor, er det trådløs ruter du trenger, sier han.

— Hvorfor denne forskjellen?

— Fordi modemet til NextGenTel har ruterfunksjonalitet innebygd i sitt bredbåndmodem, noe som ofte fører til komplikasjoner når to rutere skal jobbe sammen.

— Flere fallgruver for dem som vil gå trådløse?

— Husk at signalene går rett frem mellom sender og mottaker. For mye vegg, betong eller metallstendere kan føre til at signalet svekkes eller blir borte. Fri sikt og så lite vegg eller gulv som mulig er det beste.

Bazooka-antenne

Strømberg anbefaler også å forsøke ekstern antenne hvis du har dårlige signaler. Et par hundrelapper er ofte det som skal til for å forsterke signalet fra middels til topp. Og for de mer ekstreme selger han en antenne som likner mest på et torpedorør.

— Med en utendørs Yagi-antenne kan du ta inn et trådløst nett inntil 14 kilometer unna. Det er riktignok veldig nøye at du sikter inn det trådløse punktet med maksimalt 15 graders avvik, sier han.

— Men dette er vel en antenne for de veldig få?

— Jeg vet ikke det. Vi selger 10-15 av dem i uken.

Og datasnoking er ikke nødvendigvis det eneste den brukes til. Her kan to naboer dele internettforbindelse selv om de ikke bor vegg i vegg. Eller du kan låne nettet til farmor på andre siden av byen. Med så stor rekkevidde kan du faktisk oppnå bredbåndfart på steder som Telenor «glemte» å bygge ut.

LANGT NETTVERK: Med en slik antenne kan Carl Christian Strømberg, styreleder og innkjøpssjef i Mamoz, ta inn et trådløst nettverk inntil 14 kilometer unna. FOTO: NILS H. TOLDNES