Fengslingsmøtet hvor to av de tre terrorsiktede skal forklare seg, gikk for lukkede dører.

Ifølge NTB har PST i retten bekreftet at siktelsen gjelder et angrep som skulle finne sted på norsk jord.

Mer konkret på hva målet for aksjonene var, vil ikke politiadvokat Signe Kathrine Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste være.

PST bekrefter også at de tre skal ha planlagt å bruke stoffet hydrogenperoksid for å lage en bombe. På spørsmål om hva som er sammenhengen mellom dette stoffet og at angrepet skulle skje i Norge, svarer Aalling:

— Det er et svært ustabilt sprengstoff.

To av de tre siktede ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i ettermiddag og kjennelsen er ventet i kveld.

Aalling vil ikke kommentere hvilke andre bevis de har mot de tre. Hun kan heller ikke si noe om hvilket tidsperspektiv de mener de siktede hadde på de planlagte terrorhandlingene.

— Vi pågrep dem tidligere enn vi ønsket den 8. juli, sier hun.

PST ba om åtte ukers varetekt for de to, med brev- og besøksforbud.

— Det er nødvendig av hensyn til etterforskningen. Det er stor fare for bevisforspillelse, sier Aalling.

Begge de to siktede motsetter seg varetektsfengsling, ifølge deres forsvarere

Siktet var PST-informant

Samtidig kom det frem i retten at en av de siktede, en 37 år gammel mann, skal ha vært informant for PST siden november i fjor.

PST bekrefter overfor VG Nett at usbekeren tidligere har vært informant for Politiets sikkerhetstjeneste. Det gjør også Jakobsens forsvarer, Kjell T. Dahl.

— Han har hatt tett samarbeid med PST siden 2009. Da han ble pågrepet trodde han først at det var en dekkoperasjon. Han er svært sjokkert over at PST har siktet ham og eksponert ham som informant. Han tar dette veldig tungt, sier Dahl til VG Nett.

- Vil svare på alle spørsmål

  • Min klient har forklart seg detaljert overfor politiet og vil svare på alle spørsmål han blir stilt i retten. Han motsetter seg begjæringen om varetektsfengsling, sier advokat Carl Konow Rieber-Mohn til NTB.

Han forsvarer den 39 år gamle uiguren som tidligere var bosatt i Bergen og som drev kiosk på Nordnes.

I ettermiddag fremstilles to av de tre terrorsiktede mennene for varetektsfengsling, siktet for å ha inngått forbund med sikte på å begå terrorhandlinger.

En av dem er en 31 år gammel usbeker, som også framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag ettermiddag.

Uigueren søkte mot svært religiøse miljøer da han bodde i Bergen i 2002 og 2003.

— Han var veldig religiøs og ville ikke ha kontakt med det uiguriske miljøet i Bergen. Han holdt seg heller sammen med somaliere, kurdere, arabere og irakere. Det var folk som var svært religiøse, sier Semet Abla som er tidligere leder av den norske uigurkomiteen og som selv bodde i Bergen frem til 2005.

Abla sier han aldri hadde tett kontakt med 39-åringen, men ofte så ham i gatene i Bergen sentrum. 39-åringen drev blant annet en kiosk i bydelen Nordnes.

Ber om fire uker

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil be om åtte ukers varetekt med fulle restriksjoner under fengslingsmøtet som startet klokken 13.

Det betyr brev-, besøks- og medieforbud, trolig også isolasjon i periodens første to uker, med muligheter for forlengning.

Politiet har begjært lukkede dører under fengslingsmøtet. Usbekerens forsvarer, advokat Kjell T. Dahl, hadde ikke tid til å snakke med NTB mandag formiddag, men sier i et intervju med Aftenposten at hans klient gjerne forklarer seg for åpen rett med pressen til stede.

— Han er klar til å slåss for løslatelse. Han stiller seg uforstående til terroranklagene og erkjenner ikke straffskyld, sier Dahl til Aftenposten.no.