INGA SVERDRUP

David Toska sier at de første planene gikk ut på å foreta et såkalt sjokkbrekk mot Nokas. Fort ut og fort inn.

En mann skulle ligge i buskene i bakgården og signalisere til de andre når det var klart. En håndfull ranere skulle så storme banken. Den bevæpnede raneren skulle true de ansatte mens resten plukket til seg pengene. Så skulle de like raskt forlate banken igjen via en tilkalt fluktbil.

Toska har forklart at han også vurderte å installere videoovervåking i bakgården, men innså raskt at dette ikke lot seg gjøre da det var umulig med strømtilførsel.

Senere forklarte Toska at planene tok en annen vending. Han ble grådigere og planene om tre fulle ransbiler begynte å tegne seg.

— Det var egentlig ganske vanvittig. Det dreide seg jo om femten ranere. Jeg forstod at vi hadde muligheten til å få med oss riktig mye penger.

Det er hevdet at ranslaget til Toska til slutt bestod av 11 ranere. Tilsammen fikk de med seg 57 millioner kroner.

I denne perioden lå Toska fremdeles i dekning i Sandnes, og kommuniserte med kriminelle venner gjennom kurerer. Telefoner var bannlyst for alle som kom på besøk.

— Veldig mange beskjeder ble gitt via folk som kom på besøk. Det var min måte å gjøre det på, å snakke med folk som kom på besøk, og be dem skaffe ting.

Først etter begravelsen av torpedoen William Ellingsen skal Toska ha bestemt seg for å utvide ransplanene kraftig. I begravelsen traff han en rekke av dem som nå sitter tiltalt for ranet. Toska virket beveget da han fortalte at han skrev og holdt en tale for sin gode venn Ellingsen.

— På denne tiden bestilte jeg veldig mye utstyr. Det dreide seg om kjeledresser, våpen, biler, og en rambukk. Jeg viste interesse for veldig mange ting. Samtidig hadde jeg høy troverdighet blant kriminelle. Det var ikke noe problem at jeg skyldte folk penger, forklarte Toska.

SCANPIX