Terrorplanene mot ambassadene skal være grunnen til at siktelsene torsdag ble utvidet til å gjelde planlegging av terrorhandlinger.

Politiet vil ikke kommentere opplysningene før rettsmøtet fredag, da alle de fire siktede skal framstilles for varetektsfengsling.

Men forsvareren til én av de siktede, advokat Vegard Aaløkken, bekrefter overfor NRK at siktelsen inneholder informasjon om at klienten hans skal ha planlagt terror mot ambassadene til USA og Israel.

– Det står noe om innsamling av våpen og at bygninger skal sprenges, sier Aaløkken.

Ingen av de fire siktede mennene erkjenner straffskyld.

Politiet i Oslo vil ikke si hva slags beviser de har for terrorsiktelsen, men bekrefter at det ble gjennomført husransakelser tirsdag.

– Siktelsene er utvidet til å omfatte straffelovens paragraf 147a, som gjelder forbud mot å begå terrorhandling, sier Iver Stensrud, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til NTB.

Overrasket

Ifølge forsvarerne er de siktede overrasket over at politiet torsdag utvidet siktelsene fra grovt skadeverk på religiøst sted til organisering av terrorhandling.

Strafferammen for terror er tolv års fengsel.

– Siktelsen kom svært overraskende på min klient, som ikke erkjenner straffskyld. Han har avgitt detaljert forklaring, og håper han raskt blir sjekket ut av saken, sier forsvareren til den siktede 28-åringen, Petar Sekulic, til NTB.

Han vil begjære åpne dører undre fengslingsmøtet fredag.

– Hensikten er å vise publikum at politiet mangler grunnlag for siktelsen, sier Sekulic.

– Absurd

28-åringen er alibi for en annen av de siktede på det aktuelle tidspunktet, en 29-åring som forsvares av advokat John Christian Elden.

– Det eneste jeg vil si i dag, er at min klient anser siktelsen som absurd. Han benekter å være noen terrorist eller å ha noe med terrorister å gjøre, sier Elden til NTB.

– Det er ikke gjort beslag mot ham som vi er gjort kjent med, og siden det står i loven at vi straks skal ha underretning ved beslag, legger jeg til grunn at dette ikke eksisterer, sier Elden.

Ifølge Dagbladet.no har 29-åringen tidligere vært et sentralt medlem i gjengen Young Guns. Han ble i forrige uke siktet for å ha skutt mot huset til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud.

Under fotball-VM i Tyskland i sommer ble 29-åringen arrestert av tysk antiterrorpoliti. Han hadde da våpenmanualer og tegninger av tunge våpen i bilen, men ble løslatt etter to døgn.

De fire siktede ble pågrepet av politiet og Politiets sikkerhetstjeneste etter at det ble avfyrt flere skudd mot synagogen på St. Hanshaugen i Oslo i helgen.