Guttene bak det svenske torrentsiden The Pirate Bay forsvarer seg med nebb og klør i den pågående rettssaken i Stockholm.

— Åpenlyst ulovlig

Nettpiratene hevder de kun har laget en side som fungerer som en møteplass for folk som ønsker å dele filer med hverandre, og at de derfor ikke har ansvar for hva som faktisk utveksles der av opphavsbeskyttet materiale.

— Pirate Bay driver helt åpenlyst ulovlig virksomhet. Alle tidligere dommer tilsier at også medvirkning til formidling av ulovlig opplastede filer er straffbart, sier Jon Bing, som regnes som en av verdens ledende eksperter innen rettsinformatikk.

Bruker økse-argumentet

Bing mener de svenske piratene bruker klassisk argumentasjon som høres fornuftig ut, men som likevel ikke holder helt inn.

— De bruker argumenter som «Om det drepes med øks, så er smeden ikke ansvarlig». Men det er ikke så enkelt når de vet at det foregår ulovlig virksomhet på nettstedet deres. Hvis de selv ikke griper inn, så kan de bli straffet på lik linje med de som gjør noe ulovlig der, sier Bing.

Over 100 millioner er reelt

Nettstedet har rundt 25 millioner brukere, og har 140 000 daglige treff fra Norge.

— Musikk-, film- og programvareindustrien krever over 100 millioner kroner i erstatning. Noen vil si at beløpet er uten proporsjoner?

— Det bør ikke være billigere å gjøre noe ulovlig enn å måtte betale for et samtykke på forhånd. I tillegg bør en betale litt mer, fordi det ikke skal lønne seg å stjele ei plate, sier Bing

- Husk jazzbandene

— Det vanlige er å kreve dobbelt betalt hvis det ikke er gitt samtykke på forhånd. Piratene er flinke til å peke på at det er store og griske selskap som står bak kravene, men vi skal huske på at norske jazzband og små artister også er offer for dette, mener Bing.

Nejad, Arash