• Jeg har fått bekreftet at hårene som ble funnet ikke stammer fra min klient. Dette er et stort skritt på veien for å få ham renvasket, og svært pinlig for enkelte dommere i Bergen.

Det sier Sigurd Klomsæt, forsvarer for fetteren til Birgitte Tengs.

Advokaten hamrer løs på politi, påtalemyndighet og de tre fagdommerne som i 1998 dømte klienten hans til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre, til tross for juryen hadde frikjent ham for drapet.

I går bekreftet Klomsæt opplysningene som hadde versert i mediene siden onsdag ettermiddag: De fem hårstråene som ble analysert i Østerrike matcher ikke fetterens DNA.

— Politiet har ikke gitt meg noen informasjon, men jeg har fått bekreftet at det ikke er noen match, sier Klomsæt.

Skandaløs etterforskning

Dermed har den mye omtalte drapssaken tatt en dramatisk vending. Haugaland og Sunnhordland politidistrikt sitter med fem DNA-profiler fra hår funnet på avdødes kropp. Ingen av hårene kan ifølge Klomsæt stamme fra fetteren.

— Vi er helt åpenbart i ferd med å lykkes med det som har vært vårt mål de siste årene: Å renvaske fetteren.

Resultatene fra Østerrike har ført til at drapsetterforskningen nå er gjenopptatt. Flere personer blir bedt om å avgi blodprøve.

— Uansett hva som blir resultatet av politiets etterforskning er håranalysen nok et bevis på fetterens uskyld. Det finnes knapt ord som beskriver det han har vært utsatt for. Politiets etterforskning har vært en sammenhengende skandale. Om de hadde ønsket det, kunne de bevist hans uskyld for flere år siden, sier Klomsæt.

Bløff og løgn

Foreløpig vet man ikke hvem de fem hårene stammer fra. Det er slett ikke sikkert DNA-analysen vil gi svar på drapsgåten på Karmøy. Likevel føler Klomsæt seg sikker på at fetteren vil bli tilkjent erstatning i millionklassen når saken kommer opp for Høyesterett neste år.

— Vi står helt åpenbart sterkere nå enn vi gjorde da erstatningssaken var oppe i lagmannsretten. Den gang krevde fetteren 4,8 millioner kroner i erstatning, men ble bare tilkjent 525.000 kroner. Det ble oppfattet som et nederlag. Forsvarerne klarte ikke å overbevise retten om at det var sannsynlig at fetteren var uskyldig.

Sigurd Klomsæt mener at politiet med viten og vilje har latt drapsmistanken henge ved fetteren.

— Vi har opplevd bløffing og direkte løgn. Min klient er blitt motarbeidet i flere år.

Slakter lagdommerne

Om 11 dager reiser Klomsæt til Strasbourg for å tale fetterens sak i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Denne gangen gjelder det erstatningsdommen fra 1998.

Etter å ha blitt frikjent av juryen, dømte de tre fagdommerne i Gulating lagmannsrett fetteren til å betale 100.000 kroner i erstatning til avdødes foreldre. Dommerne mente det var klar sannsynlighetsovervekt for at han hadde overfalt og drept søskenbarnet.

Sigurd Klomsæt har aldri lagt skjul på sin misnøye med dommen. Etter analyseresultatet fra Østerrike går han enda lenger i sin kritikk.

— De nye opplysningene kaster et nytt lys over dommernes vurdering. Dette er rett og slett pinlig for dem. Det er avgjørelser som denne som gjør at vi opplever justismord i Norge. Det verste er at de aldri lærer.

REFSER DOMMERNE: Fetterens advokat, Sigurd Klomsæt, er ikke nådig i sin kritikk mot de tre fagdommerne i Gulating lagmannsrett som dømte hans klient til å betale erstatning til Birgittes foreldre.
Arkivfoto: Eirik Brekke