Akvariets direktør Kees Ekeli så for seg det verst tenkelige etter meldingen fra helsemyndighetene om forbud mot utegående fjørfe i hele landet i går ettermiddag. Nemlig evakuering av de åtte pingvinene ut til et nedlagt oppdrettsanlegg i Øygarden.

Ekeli ga pingvinene toppen tre måneders tilværelse der før de eventuelt måtte ha blitt avlivet.

— Pingvinene tåler en støyt, men det er klart at de ville blitt stresset av en slik omveltning. De er vant til god vannkvalitet med fem meters sikt, og hvis ikke de får svømme så dør de, sier Ekeli.

Uteområdet må dekkes til

Distriktssjef i Mattilsynet, Paal Fennell, sier til Bergens Tidende at Mattilsynet vil behandle en dispensasjonssøknad fra Akvariet så fort som mulig.

— Vi vil for all del unngå en panisk situasjon, der man må flytte pingvinene over natten. Men Akvariet må selv vurdere risikoen og finne ut hva de kan gjøre for å sikre pingvinene sine. En gjennomtenkt dispensasjonssøknad vil ha mye bedre mulighet for å bli innvilget enn en lite gjennomtenkt søknad, sier Fennell.

— Fennell uttalte til meg at det skulle mye til for at det ikke ville bli sett positivt på søknaden. Begrunnelsen er at pingviner og dyr i fangenskap ikke kommer direkte under vedtaket. Formelt sett har vi ikke søkt enda - det er jo fredag ettermiddag - men foreløpig ligger det ikke an til flytting av pingvinene, sier Ekeli.

Fikk ikke vaksinere

Ekeli kommenterte det spesielle tidspunktet for annonsering av vedtaket.

— Kvart over tre fredag ettermiddag fant jeg ut av forbudet gjennom media. Det var jeg selv som måtte ringe Mattilsynet for å få mer informasjon.

26. oktober i fjor sendte Ekeli søknad til Mattilsynet sentralt om å få vaksinere dyrene mot fugleinfluensaen, men fikk avslag. Situasjonen i andre europeiske dyrehager er en annen - her er så godt som alle vaksinert, ifølge Ekeli.

— Det er bare Norge som ikke vaksinerer. De er mer restriktive med bruk av antibiotika, sier Ekeli.