• Det tar energi å være involvert i en persondebatt samtidig som Venstre krever ekstrem innsats av lederen på andre felt, sukker Lars Sponheim.

Statsråd og partileder Lars Sponheim har aldri vært skvetten av seg. Selv om han etter valget har opplevd å få en intern debatt om sin rolle som partileder, rister han det likevel av seg:

— En leder i Venstre skal være kontroversiell, sier han til Bergens Tidende. Vi sitter sammen i stortingskafeen ved lunsjtid. Sponheim har hatt det så travelt at han knapt har fått tid til å spise frokost.

Han slites i mange retninger. I tillegg til pliktene som statsråd og medlem av det indre utvalg rundt statsministeren skal han skjøtte partiledervervet og kontakten med stortingsgruppen. Den hektiske og kinkige budsjettkampen akkurat nå gjør det ikke lettere.

Går ikke med på hva som helst

— Jeg er glad for at jeg hadde disse årene som statsråd bak meg. Den erfaringen tilsa at det var rett av Venstre å gå inn i regjering igjen, men både jeg og mine partifeller i Hordaland var riktignok lenge i tvil.

Det at vi ble invitert inn i regjeringen, var nok mye knyttet til personene i Venstre, sier han. Men det er politikken som teller, ikke minst den økonomiske. Med klar adresse til Carl I. Hagen - og sitt eget parti - gir Sponheim følgende melding:

— Jeg er oppriktig spent på hvordan budsjettet til slutt blir. Det er nødt til å ivareta den balansen regjeringen la opp til, og det er uaktuelt å være med på noe vi ikke kan leve med.

Det er ikke lystelig å forsvare hva som helst for å sitte i regjeringskontorene.

Høyredreid budsjett?

— Jeg registrerer at Frp har lagt frem krav som ligger langt, langt til høyre for det regjeringen kan godta. Men det er å håpe at både vi og Hagen til syvende og sist kan komme frem til noe begge parter kan leve med.

— Du hører røster i ditt eget parti klage over at budsjettet allerede er høyredreid?

— Det er jeg helt uenig i. I kampen mot fattigdommen har vi som et første skritt lagt inn tiltak som overgår de arbeiderpartiregjeringen gjennomførte.

Til dem som undrer seg over at vi fjerner utbytteskatten, kan jeg kort si at vi er avhengig av at folk investerer i norsk næringsliv for at vi skal bli i stand til å bekjempe fattigdommen. Det er derfor meningsløst å sette denne skatteletten opp mot fattigdomskampen, fortsetter venstrelederen.

Et miljøtriangel

— Kan du ikke like godt regne miljøvernminister Børge Brende som Venstres fjerde statsråd?

— For at han skal være i stand til å gjøre en så god jobb som det tegner til, er det helt avgjørende at Venstre er med i regjeringen.

Vi har et miljøtriangel i regjeringen som i sum borger for mye god venstrepolitikk: en olje- og energiminister fra KrF, en samferdselsminister fra Venstre og en miljøvernminister fra Høyre, sier Sponheim.