ATLE BERSVENDSEN

— Jeg spurte hvorfor han ville ha en slik, men jeg gjorde ikke noe for å hjelpe ham med det, sa Grønnerød i begynnelsen av andre dag av sin forklaring for retten.

Han forklarte at dette skjedde etter nyttår, i 1999. Det skal ikke ha blitt noe mer ut av forespørselen, foruten at Grønnerød for sin egen del gikk inn på internett og sjekket informasjon om Uzi-er.

Grønnerød sa at maskinpistolen Uzi er et av de raskeste våpnene i verden, og at det er populært blant verdens terrorister.

På spørsmål i retten sa Grønnerød at han ikke koblet spørsmålet om en Uzi til noe annet enn at Orderud ville ha den til selvforsvar. Han ville ikke gå med på at ordvekslingen om en Uzi kunne tyde på at ett eller flere drap var under planlegging.

Spørsmålene om Uzi-en kom flere uker etter juleselskapet på Orderud gård. Per og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland var da på gården, sammen med Lars Grønnerød. Et skudd gikk av, og Lars Grønnerød har sagt at det skjedde da Kristin fiklet med den ene av de to kaliber .22 pistolene som Kristin skal ha kommet med fra Molde.

Senere skal Per Orderud ifølge Grønnerød ha gitt uttrykk for at han ville ha et kraftigere våpen. Per Orderud skal ha ringt flere ganger om dette. Det skal ha endt med et Lars Grønnerød ga Per Orderud en kaliber .38 Colt revolver i bytte mot en kaliber .22, som var en av de to pistolene Kristin skal ha kommet med.

Grønnerød sa han viste Veronica og Per hvordan kaliber .38-revolveren skulle brukes og sikres. Han fikk 4000 kroner sammen med den omtalte kaliber .22, sa Grønnerød i retten. Grønnerød sa han vasket revolveren ren for sine egne fingeravtrykk.

Torsdag kom det også frem i retten at det under en krangel mellom Lars og Kristin på Orderud gård under julefesten 23.desember 1998, falt en neve patroner ut av jakka til Kristin.

— Jeg spurte henne om hun var helt ko-ko, sa Grønnerød i retten.

Patronene falt ut under en krangel mellom Lars Grønnerød og Kristin. Ifølge Grønnerød var det rundt 25 patroner som falt ut.

Krangelen fant sted samme natt som det skal ha gått av et skudd på juleselskapet på Orderud gård 23.desember i 1998. Grønnerød hadde ifølge sin forklaring da instruert Kristin, Per Orderud og Veronica Orderud om hvordan man tømmer og sikrer våpen.

— Det hadde gått av et skudd. Jeg viste dem hvordan de behandlet våpen, sa Grønnerød.

Våpnene var to .22 kaliber pistoler av merkene Ruger og Luger, som Kristin kom fra Molde med samme dag.

Grønnerød avviste at det ble snakket om drap under dette nattlige møtet. Han sa at det bare var snakk om våpen til selvforsvar, som følge av attentatene mot Anne Orderud Paust.

Lars Grønnerød og Kristin begynte like før kl. 03 å krangle. Hun ville nekte ham å dra hjem til leiligheten hans, og da ble Lars sint.

— Jeg hentet nøklene i jakken hennes. Hun ble sikkert sint for det, sa Lars i retten i dag.

Og under krangelen om nøklene skal altså patronene ha falt ut.

— Hvorfor sa du til henne at hun var helt ko-ko? spurte førstestatsadvokat Olav Helge Thue.

— Det er ikke normalt for en dame på 25 år å gå rundt med patroner i lommen. Går konen din rundt med patroner i lomma, repliserte Grønnerød.

— Nei, jeg tror ikke det, svarte Thue.

Lars Grønnerøds forklaring fortsetter hele torsdag i Nes herredsrett.