Fra midnatt ble de tre hurtigruteskipene M/S Nordkapp, M/S Lofoten og M/S Trollfjord tatt ut i streik.

— Vi prøver å tilby våre reisende en alternativ reise med ett av de øvrige skipene. Passasjerene er fortvilet, sinte og maktesløse over å bli satt i denne situasjonen, sier kommunikasjonssjef Hanne Kristiansen i Hurtigruten Group ASA.

M/S Trollfjord sine passasjerer blir nå tilbudt en reise med M/S Kong Harald som går sørover fra Tromsø neste dag.

For M/S Nordkapps passasjerer blir det satt opp en hurtigbåt fra Bodø til Tromsø. M/S Lofoten er for tiden på Vestlandscruise, men vil returnere til Bergen.

- Mange kanselleringer

— Det er noen som velger å avslutte reisen. De synes det blir for strevsomt å skifte skip, forteller Kristiansen.

For tiden jobber de intenst med ombooking av fly og endring av reiseruter for sine gjester. Men for en del kan Norgesturen i verste fall bli den siste.

— En del av våre engelske passasjerer var så uheldige å bli rammet av flystreiken ved påsketider. Nå rammes de på ny. Dette går ut over både Hurtigruten og Norge som turistdestinasjon, sier Kristiansen.

Høysesongen er allerede startet på Hurtigruten, men all usikkerheten rundt streiken har ført til mange kanselleringer.

Rammer turistferge i Flåm

Også i Flåm er det ventet kaos søndag, når over 500 turister ikke får fjordopplevelsen de har betalt for. Turistfergen Flåm-Gudvangen er nemlig tatt ut i streik.

— Hvert år på denne tiden er det en eller annen streik. På samme tid reiser turoperatører rundt for å se hva Norge kan tilby turister. Dette er veldig dårlig reklame, sier Olav Hylland ved Gudvangen Fjordtell.

— Vi har e-posten full av bekymrede og fortvilte turoperatører som har gjester i området. De lurer på hvordan turistene skal takle disse problemene, sier Hylland til Bergens Tidende.

Han prøver etter beste evne å finne alternativer slik at turistene får oppleve fjorden. En mulighet er å reise tur/retur med fergen Gudvangen - Kaupanger - Lærdal.

— Men jeg er redd kapasiteten kan bli sprengt, sier Hylland.

Alf Sigurd Strømsnes i Visit Flåm frykter også konsekvensene av fergestreiken.

— Norge er et dyrt land. Mange har spart for å komme hit og oppleve fjorden. Det er ille å ta fjordopplevelsen fra dem, sier Strømsnes til Sogn Avis.

- Turistsamband er luksus

Dette uroer ikke Norsk Sjøoffisersforbund.

— Vi har prinsipielt unngått å ta ut samband som rammer lokalsamfunn. Rene turistsamband er mer for luksus å regne enn samband med mange skole- og arbeidsreisende, sier Erik Skogen, rådgiver i Norsk Sjøoffisersforbund.

Ytterligere 150 medlemmer på 22 nye fartøy ble tatt ut i streik ved midnatt.

I Hordaland ble M/S Vingtor som trafikkerer Flaggruten mellom Bergen og Stavanger lagt til kai. I Sogn og Fjordane var det ekspressbåten mellom Selje og Bergen som ble rammet.