Hele 82 prosent av de som blir skadet av fyrverkeri er unge, de aller fleste under 18 år, viser en ny vitenskapelig gjennomgang.

— Det er ganske nifst og tyder på at foreldre er altfor slepphendte med å holde barna unna, sier Nils Bull, overlege ved øyeavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

Selv om det er 18 års aldergrense for å kjøpe raketter, blir fyrverkeri også skutt opp av yngre personer.

— Foreldre lar dem gjøre dette under oppsyn, og det er ikke forsvarlig, sier Bull.

Unngå skader

Hvert år ser han konsekvensene av feilslått fyrverkeri. I fjor fikk 17 personer alvorlige øyeskader. Det var ti flere enn året før. 12 av skadene skyldtes bakkefyrverkeri.

— Jeg var veldig glad da vi fikk en reduksjon av skadene etter forbud mot pinneraketter. Det hjalp i to år, men så steg det igjen i fjor dessverre, sier Bull.

Farlig å se på

Mange ser for seg unge, berusete menn når de hører om rakettskader. Men det er ikke bare dem som skyter opp fyrverkeriet som utsetter seg for fare hvis noe går galt med raketten. De som ser på er like utsatt.

— Det er farlig å se på og folk står for nærmt. Det er tryggest å stå inne, men må man ut, så bør man ha en sikkerhetssone på minst hundre meter, sier Bull.

Til nå har man trodd at en tredel av dem som var skadet var tilskuere, men det viser seg at tallet er langt høyere.

— Det er kommet en ny vitenskapelig artikkel som oppsummerer all litteratur om dette. Den viser at hele 47 prosent av dem som blir skadet, bare sto og så på, sier Bull.

Dersom du må ut for å skyte opp raketter, så anbefaler legen bruk av beskyttelsesbriller.

Vil ha lovendring

I mange år har Bull tatt til orde for å totalforby fyrverkeri skutt opp av privatpersoner.

— I Norge tillater man at amatører håndterer inntil ett kilo eksplosiver i nærheten av voksne og barn. Jeg tror det er lovgivningen som må endres. Jeg vet ikke om noe annet land som tillater tilsvarende. I mange land har de en grense på 50 gram, sier Bull.

Han er glad for at Bergen Kommune og BKK skal ha oppskyting av fyrverkeri i offentlig regi når inngangen til 2012 skal feires i Bergen.

— Det liker jeg veldig godt. Det er kjempepositivt, helt trygt og mye vakrere enn dette private som skytes opp, sier Bull.

SKADET: 17 mennesker fikk alvorlige øyeskader grunnet fyrverkeri på nyttårsaften i fjor.
HAUKELAND UNIVERSITETSSYKEHUS