• Enkelte har vært på nippet til å gå i fellen. Jeg har spurt dem om de ikke synes det er litt rart at de har vunnet så mange penger i et lotteri de aldri har kjøpt lodd i.

Det forteller Jan Erik Nybakk. Han er nordisk sambandsmann for politiet, og utplassert ved den norske ambassaden i Madrid. Bare siden jul er han blitt oppringt av 10 nordmenn og svensker som lurer på om dette er seriøst. Bare et fåtall kontakter politiet i slike saker.

— El Gordo Spanish Sweepstake Lottery er et velkjent bedrageri. Flere nordmenn har fått samme brev. Allerede der kan du se at det:

Hovedkontoret opererer med mobiltelefonnummer (600-nummer etter landkoden til Spania. red.anm.) som kontakttelefon. Hvilket seriøst firma gjør det?

Nybakk forteller at «vinnerne» normalt blir avkrevd et gebyr før de kan få pengene sine, vanligvis 10–12.000 kroner.

Ifølge spesialetterforsker Leif Alvær i Økokrim går faktisk opp til flere nordmenn på slike lett gjennomskuelige opplegg.

— Folk vil bedras, sier han. - Bedragerne leter frem folk som de tror har en del penger, men som ikke vet så mye om økonomi. Det kan være tannleger, leger, forskjellige konsulenter. Så tar de kontakt. Forskuddsbetalingen for å dekke utgifter er som regel hele motivet for opplegget.

Noen ganger ber de om kredittkortnummer, og belaster kontoen din.

Ifølge Alvær er det bare en brøkdel som anmelder at de er blitt lurt.

— Det er ikke akkurat karrierefremmende å fortelle verden hvor dum man har vært.