Direktør for fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO), Kristian Berg Harpviken, kaller årets fredspristildeling en viktig og riktig pris, men frykter at juryen prøver å gape over for mye. Harpviken kaller tildelingen en velplassert pris til viktige kvinnelige inspiratorer.

— Jeg synes det var på høy tid at vi fikk en pris som markerer kvinners rolle for fred og sikkerhet. Dette har jeg ventet på i flere år. Samtidig er det klart at juryen her også har hatt en ønske om å markere den arabiske våren, sier Harpviken til NTB.

- Gaper over mye

PRIO-direktørens eneste innvending er at tildelingen kan bli for bred.

— Jeg synes at de prøver å gape over veldig mye. Jeg synes kanskje at en pris enten delt mellom Ellen Johnson-Sirleaf og Leymah Gbowee for å sette fokus både på en ledende statspersonlighet og en sivilsamfunnsaktivist i en bestemt sammenheng, ville vært gunstig, eller en kombinasjon av Leymah Gbowee og Tawakkul Karman for å sette pris på sivilsamfunnene, sier han.

— Her prøver man å bite over mye, man er i to ulike kontekster, man snakker om sivilt samfunn og statsledere, den arabiske vår og Afrikas demokratisering, så det kan kanskje bidra til å gi prisen et litt mindre tydelig preg. Samtidig er begrunnelsen krystallklar, og det er en veldig god grunn til å ønske den velkommen. De er alle flotte representanter for en viktig sak.

- Langt fra Nobels visjon

Også fredsaktivist, jurist og forfatter Fredrik S. Heffermehl gratulerer årets tre fredsprisvinnere, men mener Nobelkomiteen fortsatt ikke holder seg til Alfred Nobels visjon. Heffermehl mener Alfred Nobels visjon var globalt samarbeid og avvæpning i en pris som skulle hedre fredsforkjempere, ikke menneskerettigheter, bistand og miljø.

— Jeg er glad for å kunne gratulerer forkjempere for kvinners rettigheter og ikkevold, de er flotte fredsarbeidere. Men igjen viser grunnlaget fra komiteen at norske politikere kategorisk insisterer på å holde Nobels visjon som en usynlig hemmelighet.

Heffermehl har også tidligere kritisert Nobelkomiteens tildelinger.

— Etter to år da prisvinnerne har vært direkte motstandere av Nobels fredsvisjon, er årets pris et fremskritt, men på ny bekreftes det at norske politikere lager en pris som ikke har noe med testamentet å gjøre, skriver han.

KRITISK: Fredsaktivist, jurist og forfatter Fredrik S. Heffermehl mener Nobelkomiteen ikke holder seg til Alfred Nobels visjon. ARKIVFOTO: SCANPIX