Etatssjefen skal ha avbrutt en lengre USA-reise for å forklare seg for justisminister Grete Faremo (Ap). Dette møtet vil angivelig finne sted onsdag eller torsdag. Da vil også Faremo få den ene av to rapporter som PST holder på med.

Kristiansen er særlig de siste dagene blitt sterkt kritisert for sin framstilling av omstendighetene rundt en navneliste som PST fikk av norske tollmyndigheter i desember i fjor. På denne listen sto Breiviks navn oppført som en person som på nett hadde kjøpt kjemikalier fra en polsk selger.

Overså tips

Spørsmålet er om PST av en eller grunn overså dette tipset og dermed mistet en mulighet til å sjekke ut Breivik på et tidlig tidspunkt.

Ifølge NRK har Kristiansen gitt feilaktige opplysninger på flere punkter og dette skal være grunnen til at hun forkorter besøket i USA og kommer hjem for å forklare seg.

Justisminister Faremo vil ikke kommentere saken, ut over å presisere at hun har tillit til den som til enhver tid sitter i stillingen som PST-sjef.

Høring

KrF-leder Knut Arild Hareide finner det naturlig at Kristiansen forklarer seg under en høring på Stortinget. Han leder den særskilte 22. juni-komiteen som onsdag skal møtes for å legge en tidsplan for det videre arbeidet. Her vil spørsmålet om høringer bli konkretisert.

Frps nestleder Per Sandberg har mistet all tillit til Kristiansen og mener at PST har reist et forsvarsverk rundt sjefen for å dekke over feilinformasjon.

— Jeg tror hun må trekke seg fra stillingen, sier Sandberg til NRK.

Venstres leder Trine Skei Grande mener det er på høy tid at Kristiansen redegjør for det som skjedde, og slutter å pynte på fakta.