— Da han ringte meg for siste gang i ettermiddag var han på vei til cella for å låses inne, alene. Der sitter han i kveld ved plastbordet med Tjostolvs plaststol tom. I samme celle hvor han fant sin venn død, skrev Kari Hilde French på sin blogg søndag kveld.

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen søndag morgen. Utenriksminister Espen Barth Eide sier det nå blir enda viktigere å få French hjem til Norge.

— Det er en sorgens dag. Vår familie har grått mange tårer over Tjostolvs død. Hvordan Molands familie må ha det kan vi ikke engang forestille oss. Og hvordan Josh måtte ha det orker jeg heller ikke å tenke på, skriver French

Nå er nok nok. La det blir en storm mot UD og våre myndigheter. Skriv, ring, send sms og mailer til UD, statsminister, justisminister og våre norske politikere.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella søndag. Moland og French har sittet fengslet i Kongo i fire år, etter en absurd rettsak sammenlignet med norske forhold.

De er dømt til døden for å ha tatt livet av sin sjåfør, men begge nekter straffskyld.

- La det bli en storm mot UD

Eide sier Utenriksdepartementet har jobbet svært tett med saken den siste tiden.

— Jeg kan med hånden på hjertet si at det er ingen sak i UD som har krevd mer ressurser og oppmerksomhet. Den overgår alt vi er kjent med at har vært gjort tidligere. Men jeg mener rent prinispielt at man aldri skal si ingenting kunne vært gjort annerledes, sier Eide.

Utenriksdepartementet får nå krass kritikk fra faren til Moland og til Kari Hilde French.

— Nå er nok nok. La det blir en storm mot UD og våre myndigheter. Skriv, ring, send sms og mailer til UD, statsminister, justisminister og våre norske politikere, sier French påbloggensin.

Samme dag som Moland ble funnet død, gikk faren ut mot norske myndigheters håndtering på sin blogg.

— Tjostolv Moland er død. Dette er historien om et varslet mord. Om og om igjen har familien varslet UD og utenriksministeriene Gahr Støre og Barth Eide om hva som kan hende. Nå er Tjostolv død, dødsdommene er eksekvert, skriver han.

Kari Hilde French skal i møte med Utenriksdepartementet i dag, mandag.

Møter UD i dag

Advokaten til Moland og French, Hans Marius Graasvold, har fått meldinger om at Joshua French satt alene på cellen i natt.

— Jeg snakket med French i går, og da sa han at det var et støtteapparat rundt ham. Men senere har jeg fått høre fra hans familie at French måtte være alene da kvelden kom. Det setter vi ikke pris på, sier Graasvold til Aftenposten.

Mandag formiddag skal han i møte med Utenriksdepartementet om hva som skjer videre.

— Jeg forventer at både fengselet og kongolesiske myndigheter sørger for at Joshua French har det bra. Samtidig forventer jeg at norske myndigheter tar grep umiddelbart og får til en løsning om å få French hjem. Jeg opplever at utenriksministeren uttalte seg sterkere i går enn han har gjort tidligere, og det må man også forvente, sier Graasvold.

Advokaten vurderer å reise ned til Kongo. Dødsårsaken er ikke offentliggjort.

— Det vil nok komme frem, men de første timene er det viktig at familien får ro, sier Graasvold.

Jobber med å få kisten hjem

Utenriksdepartementet opplyser at de sender konsulær bistand fra en annen ambassade. De vil nå jobbe med å få kisten hjem til Norge så fort som mulig.

Pressekontakt i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, sier at UD nå jobber med å få Molands kiste hjem til Norge.

— Vi snakket med kongolesiske myndigheter i går, og vi håper det vil skje så fort som mulig, sier Kjetil Elsebutangen, pressekontakt i Utenriksdepartementet.

  • Vil politisk ledelse reise ned?

— Nei, de vil jobbe fra Norge. Det er personell på stedet som gir konsulær bistand, sier Elsebutangen.