Spesialenheten for politisaker har tatt ut tiltale mot fire politibetjenter i Follo politidistrikt. Den ene er tiltalt for legemsbeskadigelse, mens de tre andre er tiltalt for legemsfornærmelse. Ifølge tiltalen skal betjentene ha banket opp en 29 år gammel mann fra Ski da han ble pågrepet 11. juni i fjor. Mannen ble innlagt på sykehus med hodeskader. Han hevder at politiet slo ham med batong.

– Prinsippsak

Onsdag uttalte konstituert politimester Jens Elsebutangen i Follo politidistrikt til NTB at saken er alvorlig. Samtidig sa Elsebutangen at han ser på dette som en prinsipiell sak.

– Dette blir en prinsipiell sak for å finne ut hvor grensen skal gå for hva som kan regnes som lovlig tjenestehandling, sa Elsebutangen til NTB.

Den 29 år gamle mannens bistandsadvokat, Tor Erling Staff, mener det ikke er noe prinsipielt i saken. Han kritiserer Elsebutangen.

– Politimesteren mener dette blir en prinsipiell sak for å finne ut hvor grensen skal gå for hva som kan regnes som lovlig tjenestehandling. Det synes jeg virker veldig spesielt når man ser hva resultatet av denne tjenestehandlingen ble. Det er klart at når han må på sykehus og må sy en del sting i hodet på grunn av en pågripelse, så virker det ganske spesielt, sier Staff til TVFollo.

– Svært grov

Staff mener saken er av spesiell og særegen natur, og han betegner den som svært grov. Han er samtidig tilfreds med at Spesialenheten for politisaker har etterforsket og kommet fram til tiltaler i saken.

– Jeg synes saken er meget grov, særlig i forhold til det som skjedde med fornærmede. Det er rett og slett det man kaller grov vold, og det er et grovt tilfelle, sier Staff.

De fire tiltalte politibetjentene har hele tiden gått i full jobb mens de har vært under etterforskning.

– Vi har vurdert det slik at de ikke skal suspenderes eller overføres til annen tjeneste i politidistriktet mens saken er under etterforskning og mens rettssaken pågår, sa Elsebutangen til NTB onsdag.

Bakgrunnen for saken er ifølge den konstituerte politimesteren at 29-åringen stakk av fra en bilkontroll. Politiet innledet forfølgelse, og han etterkom ikke politiets ordre da han ble stanset igjen.

Saken er av habilitetsgrunner overført fra Follo tingrett til Nedre Romerike tingrett