BT skrev i dag om Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas, som må betale tilbake 18 millioner kroner de har fått i statlige tilskudd.

I tilsyn utført av Utdanningsdirektoratet viser det seg at skoleeierne har tatt ut ulovlig utbytte ved å betale overpris for tjenester, kjøpt av selskaper som står dem selv nært.

Utdanningsdirektoratet konkluderer med at det er et klart brudd på privatskoleloven, som forbyr skoler å ta ut utbytte.

Sugerør i statskassen

Lysbakken mener lovbruddet er svært alvorlig.

— Dette bryter med et grunnleggende prinsipp for skoler, nemlig at hver eneste offentlig krone til skole, skal brukes nettopp til å drive skole, sier han.

— Det er opprørende at skoleeiere jukser og stikker sugerøret i statskassen på denne måten, sier Lysbakken.

-Må ikke dømme alle

Her får han støtte fra Frps Mette Hanekamhaug.

— Forutsatt at Utdanningsdirektoratets påstander stemmer, er dette klare brudd på Privatskoleloven. Det er svært uheldig når aktører ikke holder seg til lover og regelverk, sier hun.

Frp ønsker imidlertid å åpne for at flere private skoler kan etablere seg. Hanekamhaug er opptatt av at en sak som dette ikke må føre til at man dømmer alle private aktører i skolemarkedet.

— Lovbrudd kan skje i alle bransjer, på alle samfunnsområder. Å åpne opp for flere privatskoler er viktig for Frp, og har mange fordeler for både skole, foreldre og elever. Denne saken forandrer ikke på det, sier hun.

- Vil komme ut av kontroll

Lysbakken mener at praksisen ved Akademiet bør bekymre Høyre og Frp, som ønsker å tilrettelegge for at flere privatskoler kan etablere seg.

— Dette blir en alvorlig utfordring for Høyre og Frp som vil slippe privatskolene fri. I dag er dette et begrenset problem, men får vi mange flere privatskoler, vil dette komme helt ut av kontroll, mener Lysbakken.

Han tror det da ikke vil være mulig å sikre seg mot at privatskoler kan få profitt på sin drift.

— Vi vil ikke klare å kontrollere det, og skal vi klare det må vi bruke en meningsløs stor mengde ressurser på å drive kontroller. Det vil suge ressurser ut av offentlig skole, sier Lysbakken.

Tror ikke på elevflukt

Høyres Elisabeth Aspaker reagerer også på det som har blitt avdekket om Akademiet-skolene.

— Det er viktig at privatskoleloven ikke kommer i miskreditt. Når skoler får godkjenning, får de finne seg i at vi i ettertid vil sjekke om de følger loven, sier hun.

— Skolen er ikke en arena for å håve inn store gevinster, sier hun.

Hun vil likevel ikke være med på Lysbakkens dystre spådommer for en fremtid med flere privatskoler.

— Jeg er lei av at de rødgrønne konstruerer spøkelser på høylys dag. Vi ønsker ikke et frislipp, men en balansert utvikling på området. Vi vil fortsatt føre tilsyn med skolene, og de må sørge for godkjenning, sier Aspaker.

— Jeg har heller ikke noen tro på flukt av elever fra offentlig videregående skole, sier hun.