— Oddvard Nilsens påstander om Frp er lite konstruktive og utspillet forsurer klimaet. Påstandene er ondskapsfulle fordi man er vel vitende om at de er feilaktige, sier Carl I. Hagen.

— Betyr det at utspillet får direkte innvirkning i arbeidet med revidert nasjonalbudsjett?

— Nei, ikke fra vår side, sier Hagen.

Nilsens harde angrep

Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen, sa i gårsdagens Bergens Tidende at Carl I. Hagen og Frp «beveger seg i retning av et enmannsparti som er ekstremt sentralistisk.»

Nilsen mener man må til de tidligere kommuniststatene for å finne en tilsvarende, sentralistisk måte å styre et parti på og at bare gamle, sosialistiske partier hadde en kontroll tilsvarende det Hagen ønsker seg.

Hovedårsaken er at Hagen ønsker at stortingsrepresentanter som melder seg ut av et parti eller blir ekskludert også skal miste plassen på Stortinget.

Hagen sier han har rett

— Vi stiller spørsmål ved hvilken rett folkevalgte har til å melde seg ut av et parti de er valgt inn for. Velgerne stemmer på partiet og partiets politikk, ikke på personen. I dette spørsmålet tør jeg påstå at det er jeg som er den sanne demokraten og den som tar hensyn til velgerne, sier Carl. Hagen.

Nilsen kritiserte også Hagen for å gå mot at velgerne kan personstemme ved kumulering i stortingsvalg. Også det stiller Hagen seg uforstående til.

Advarer mot kumulering

— Partiene legger ned et betydelig arbeid for å sy sammen listene til stortingsvalg. Alle mulige hensyn tas som distrikt, kjønn og bakgrunn. Ved en kumulering skal et lite mindretall – åtte prosent av velgerne – kunne snu opp ned på dette hvis de for eksempel kumulerer inn en halvkjendis. Noen få aktivister skal altså kunne snu opp ned på partienes prioriteringer. Det er jeg ikke enig i, sier Hagen.

— Jeg skjønner ikke hvorfor Oddvard Nilsen retter skytset mot meg når nesten alle andre mener det samme. Jeg skjønner heller ikke hvorfor Høyre velger en slik strategi i en situasjon hvor H og Frp snakker sammen om et fremtidig samarbeid - for eksempel i Bergen, sier Carl I. Hagen.