Sikkerhetsløsningene er for dyre, og bankene har verken kompetanse, ressurser eller interesse av å gjøre mer i kampen for en sikrere nettbank, mener forsker Kristian Gjøsteen ved NTNU.

– Jeg mener bankene kunne vært mer frempå i sikkerhetsspørsmålet. Men de forsøker i det lengste å la være å gjøre noe, sier Gjøsteen, som er post. doc-stipendiat ved institutt for matematikk ved universitetet.

Han får støtte fra professor Einar Snekkenes ved Høgskolen i Gjøvik, som mener sikkerhetsordningene i dag ikke oppfattes som økonomisk lønnsomme for bankene. Innføring av et system som flytter den utsatt delen av selve transaksjonen til en smartkortleser med eget tastatur og skjerm, vil koste 250 millioner kroner, anslår han.

– Etter hvert vil de skjønne at det ikke bare er snakk om kroner og øre, men om tilliten til nettbanken. Det er ingenting som tyder på at det vil bli færre innbrudd i nettbankene i fremtiden med dagens teknologi, sier Snekkenes til Aftenposten.

Informasjonsrådgiver i DnB NOR, Marit Giske, opplyser at de har hatt fem datainnbrudd i løpet av det siste året. Kunder er svindlet for i overkant av 200.000 kroner.

– Balansegangen mellom sikkerhet og brukervennlighet er vanskelig. Løsningene skal ikke være for vanskelige for brukeren heller, sier hun.