• Åh, nynorsk er bare så forferdelig kjedelig! stønner Therese og Hanne. Begge er 14 år og går på skole i nynorskkommunen Fjell.

De smiler i glede over at Kristin Clemet nå gjør et iherdig forsøk på å fjerne sidemålet som obligatorisk eksamensfag. De vil ikke savne nynorsken det aller minste, forsikrer de Bergens Tidende.

De to venninnene bor på Brattholmen på Sotra og går begge i 8. klasse — Therese Smørdal Helland på Fjell ungdomsskole, mens Hanne Snekkevik er elev på Danielsen skole.

— Det er ikke slik å forstå at nynorsk er direkte vanskelig. Det er bare så kjedelig, så «teit» å bruke tid og krefter på. Vi liker det ikke, sier de i kor.

Hanne er oppvokst på Sotra og hadde nynorsk som hovedmål i syv år, mens Therese opprinnelig er fanajente fra Nesttun. Der var det bokmål for alle pengene. Nå bor også hun på Sotra.

— Er det ikke nyttig å kunne begge målformene skikkelig?

— Nei, vi trenger ikke begge språkformene, sier Therese.

— Leser dere ikke tegneserien Hårek, som er på nynorsk?

— Uff, nei, vi leser bare Donald, kvitrer Hanne mens Therese hiver i seg sjokoladeis fra beger mens snøfillene daler ned.

INGEN TÅRER: Therese Smørdal Helland (t.v.) og Hanne Snekkevik vil ikke felle en tåre om de slipper nynorsk som obligatorisk sidemål.<p/>FOTO: VEGAR VALDE