På Stortinget var alle partier torsdag enige om en ting: Det var fornuftig av Janne Kristiansen å trekke seg som leder for PST.

Hun trakk seg etter at hun i Stortinget onsdag avslørte at Forsvarets etterretningstjeneste er tilstede i Pakistan.

Nå begynner flere politikere å se fremover mot PSTs nye sjef.

— Må ha et bredere fokus

Venstre-leder Trine Skei Grande mener at Kristiansen har hatt for sterk fokus på ekstrem islamisme i sin tid som PST-sjef.

Det har aldri vært mer krevende å få på plass en ny PST-sjef

Jan Bøhler (Ap)

Kristiansens siste offentlige opptreden var da åpen trusselvurdering ble lagt frem tirsdag. Der kom det frem at ekstrem islamisme fortsatt var den største trusselen mot Norge.

Jeg håper vi får en PST-sjef som er i stand til å fokusere på andre ting enn kun ekstrem islamisme, sier Trine Skei Grande.

- Stoler du ikke på PSTs kilder?

— Det er rett av PST å skrive om ekstrem islamisme. Men jeg blir litt skremt av at man kun forholder seg til Vigrid og oppmøte på demonstrasjoner, når man snakker om høyreekstremisme. Det er bare kuriøst, sier hun.

-Tullete

Per Sandberg, leder av justiskomiteen på Storting og Frp-politiker, avfeier Skei Grande.

— Jeg har stor respekt for Trine, men her tar hun helt feil. Man skal være klar over at det ikke er PST eller Janne Kristiansen som alene har hatt dette hovedfokuset. Det har også våre allierte. Radikal islam er den sterkese trusselen, mener Sandberg.Jan Bøhler (Ap), nestleder i justiskomiteen, mener at det er helt feil at politikere skal diskutere om en har for mye eller for lite fokus på ekstrem islamisme.

— Det er tullete av politikere å ha sterke meninger om dette. Det er den faktiske faglige kunnskapen om miljøene som avgjør dette. Og her kommer en faglig integritet, som er viktig at en ny PST-sjef har, viktig, sier Bøhler.

- Større krav en noensinne

Men noe Sandberg, som ofte har kritisert Kristiansen, vil ha endret på, er hvor man skal se når man skal rekruttere.

— Den nye sjefen bør ha operativ erfaring, enten fra politiet eller forsvaret. Vedkommende bør også kunne bruke kompetansen som ligger i PST på en bedre måte. Og det vil nok være større krav enn noensinne til en ny PST-sjef. Han/hun skal bygge opp tillit til stortinget, regjeringen og folket. Det krever store krav til ledelse, fortsetter Frp-politikeren.

Jenny Klinge fra Senterpartiet stiller seg litt i mellom Skei Grande og Sandberg:

— Det er hele samfunnet som har hatt blikket rettet mot det, men så fikk vi alle sammen øynene opp 22. juli om de samme truslene fra høyreekstreme.

Må kunne snakke uten manus

Foruten et bredere fokus, ønsker Venstre-lederen også en PST-sjef som takler mediene bedre.

— Hver gang Janne Kristiansen har uttalt seg uten manus, har det gått galt, sier hun.Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl går langt i å si at Kristiansen aldri burde blitt PST-sjef. Lenge før hun formelt var valgt til stillingen, ble det kjent at hun var justisminister Knut Storbergets favoritt.

— At Kristiansen ble sjef, var et resultat av dårlig politisk håndtverk, sier Dahl.

Per Sandberg påpeker at han håper at den nye sjefen for politiets sikkerhetstjeneste ikke vil bli håndplukket av Ap slik han mener flere andre i politiet, blant annet Janne Kristiansen og politidirektør Øystein Meland, har blitt:

— Jeg ber nå Faremo om å legge politikken fullstendig til side, og at lederegenskapene og evnen til å spisse PST blir lagt vekt på.

Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet sier at han er enig med Sandberg at PST-sjefen ikke skal være en politisk utnevnelse.

— Det er åpenbart at det ikke skal være en politisk benevnelser - å si det er som å sparke inn en åpen dør. Men jeg er sikker på at justisdepartementet vil benekte at de to han nevner var politiske oppnevnelser.

- Aldri vært mer krevende å få ny PST-sjef

Nå vil han at Stortinget skal få si sitt om hvilken PST-sjef man skal ha.

— Det har aldri vært mer krevende å få på plass en ny PST-sjef.

— Det er Regjeringens ansvar å utnevne ny sjef, men jeg mener det vil være klokt av Faremo å konsultere de parlamentariske lederne om hvilke kvaliteter kandidatene må ha, sier Kristiansen.

Justisdepartementet ønsket torsdag ettermiddag ikke å si noe om prosessen for å ansette ny PST-sjef.