Koriander, plommer, fennikel, chili, agurk, sopp, appelsiner, løk og salat ligger tett i tett i tett utenfor butikken til Levent Yuksel i Strandgaten.

Den trivelige tyrkeren har bodd i Bergen i under ett år, men har allerede rukket å bli et kjent fjes i nabolaget.

En av stamkundene stikker hodet inn i butikken.

— Hei, hvordan går det med deg? Og hvordan går det med bilen din?

En eller to ganger i uken kjører Levent til Oslo for å hente ferske varer. Grei skuring.

— Det er fine veier. Ingen problem. E 16 er jo åpen hele året.

Tips til snufsne bergensere

Selv om han ikke har stemmerett her i landet, følger Levent godt med på norsk politikk. Han vet hvem han ville satset på ved årets stortingsvalg.

— Det hadde blitt Stoltenberg, sier han bestemt. Setter frem tre glass te og åpner en pakke med italienske kjeks. Kommer til og med et helsebringende tips til en høstforkjølet journalist:

Kokt vann med ingefær og honning. Ingefæren skrelles som en potet, og hakkes i småbiter. Bitene må siles ut før superdrikken inntas. Litt sitron i det hele, og voila! Etter et par dager er du et nytt menneske.

Men tilbake til Stoltenberg.

— Arbeiderpartiet vet hva de driver med og konsentrerer seg om det de kan, derfor ville jeg stemt på dem. De snakker for det meste om ting som det er realistisk å gjennomføre, og ikke for eksempel motorvei fra Kristiansand til Hammerfest, slik Hagen vil ha.

Men EU-synet til Ap er han ikke enig i.

— I EU er det bare de store landene som kommer til orde.

Mange stamkunder

Tyrkeren synes det er viktig å følge med i den norske valgkampen selv om han ikke skal stemme.

— Om jeg synes det er dumt at jeg ikke kan stemme? I grunnen ikke. Jeg stemmer i Østerrike, og det er greit. Det har jeg valgt selv. Jeg følger med begge steder, sier Levent.

39-åringen er av tyrkisk opprinnelse, men har bodd mesteparten av sitt liv i Østerrike, og har østerriksk statsborgerskap. De siste åtte årene har han bodd i Norge, hovedsakelig i Oslo.

Han trives godt i butikken sin på Nordnes, og synes det er veldig mange hyggelige kunder her. De fleste er stamkunder.

En dame kommer og ber om sitrongress. En ung mann vil ha kantareller.

— Det har vi ikke i dag. Jeg fikk bare tilbud om svenske kantareller, de måtte jeg solgt til to hundre kroner kiloet, og det er jeg ikke interessert i, sier Levent bestemt.

- Sponheim en fin mann

I og med at han selger mye grønt i butikken, er han opptatt av norsk landbrukspolitikk. Og den synes han er grei. Selv om han ikke ville stemt Venstre, mener han at Sponheim er en fin mann.

— Leverandørene viser alltid frem både de norske og utenlandske varene, men Sponheim sier at vi må betale toll hvis vi vil ha de utenlandske. Det slipper vi jo på de norske. Og de norske varene holder seg ferskere lengre også, sier Levent.

Nå kommer snart norsk squash og norske snittbønner også, bare så vi er klar over det.

«For gammel til fotball»

Levent og konen jobber mye i butikken, fra åtte til åtte på hverdagene.

— Det blir jo litt ekstra jobbing når du driver ditt eget firma, sier Levent.

— Hva gjør du når du ikke er på jobb?

— Da er det ofte mye papirarbeid. Ellers er jeg med venner. De fleste kameratene mine bor i Oslo, men jeg er blitt kjent med noen her i Bergen også. Når vi er sammen, prater vi om alt mulig. Jobb, familie og sånn.

— Hobbyer?

— Jeg spilte mye fotball før, men nå er jeg blitt for gammel. Snart førti, humrer Levent.

Men se på fotball gjør han i hvert fall, mest på tv. Har ikke tid til å gå på Stadion. Brann er han sånn noenlunde fornøyd med.

— Det er mange gode spillere på laget, men treneren, hva er det han heter igjen, Mjelde, ja. Han er ikke så god.

Årsaken til at Levent Yuksel flyttet fra Østerrike og hit, var arbeidssituasjonen. Han jobbet for et firma som måtte legge ned, og ble arbeidsledig. Noen kamerater i Tyrkia snakket varmt om Norge, så han ville prøve lykken. Det har han ikke angret på. Han startet sin egen bedrift, og trives godt.

45 prosent enig med Hagen

39-åringen synes at Carl I. Hagen har mye fornuftig å fare med.

— Han vet hva han snakker om. Det er ikke sånn at jeg er uenig med Hagen i alt, selv om jeg er innvandrer. Jeg vil si at jeg er førtifem prosent enig med ham, forteller Levent.

Ramser opp bedre veier, bedre kår for eldre og bedre sosiale forhold.

— Men ingen bør tvinges til å lære norsk, de må ville det selv. Det er viktigere å motivere, sier Levent.

Selv snakker han tyrkisk, kurdisk, tysk, norsk og litt engelsk.

I forhold til tyrkiske politikere synes han de norske er ærlige og kloke.

Tror på regjeringsskifte

Levent er overbevist om at det blir regjeringsskifte i høst.

— Bondevik lovet mye, men har ikke klart noe. Det skulle bli bedre for de eldre, skolene og barnehagene skulle bli bedre. Ingenting har skjedd.

Levent synes spesielt det med barnehagene er ille. Han har mange venner og kjente som bruker veldig mye penger på private barnehager. De har nesten ingen ting igjen når de har betalt regningene.

Snart blir barnehagespørsmålet enda mer aktuelt for ham og konen Aysel. De venter sitt første barn i november.

— En sønn, sier Levent stolt.

Aysel (25) klapper seg forsiktig på magen. Hun har bodd i Norge siden november i fjor. Litt norsk har hun lært seg, og etter tre måneders undervisning på Nygård skole er fremgangen merkbar. Hun trives godt.

— Jeg synes det er uakseptabelt med de mennene som ikke lar damen gå ut og sosialisere seg. Gå på skole for å lære norsk, for eksempel. Kvinner og menn er like mye verdt, sier Levent og legger til:

— Man må jo huske på at man skal være med hverandre hele livet.

Yrke: Butikkeier

Sivil status: Gift. Blir pappa for første gang i november.

Alder: 39

Interesser: Fotball, være med kamerater.

Bor: Strandgaten, i etasjen over butikken. Tyrkisk opprinnelse, bodd i Østerrike det meste av livet. Vært i Norge i åtte år.

Stemmer: I Østerrike. Har ikke bedt om norsk statsborgerskap, men følger godt med på norsk politikk.