Kvinnelige jusstudenter ved Universitetet i Oslo driver tilbudet Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), og gir gratis veiledning til kvinner over hele landet. JURK mener norske kvinner bør ta bedre grep om papirene for å sikre seg når samlivet er over.

– Vi bruker å si at det å flytte sammen og få barn uten å ha en økonomisk avtale, er som å hoppe ut i Niagarafossen i en tønne. Man må ta noen forholdsregler, sier daglig leder Torill Christine Edvardsen ved JURK til Aftenposten.

JURK sender torsdag opp rosa ballonger og deler ut samboerkontrakter og testamenter i Oslo sentrum. Budskapet er at luft og kjærlighet ikke er nok. Rådet er å få ting skrevet ned på papiret.

Ifølge en undersøkelse fra MMI i fjor høst, føler to av tre menn at det er deres oppgave å være hovedforsørger i et parforhold.

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken mener at kvinner er naive når de lar mannen ta seg av økonomien.

– Årsaken til at kvinner ikke tar det ansvaret, handler også om hvilke roller de har i parforholdet. Man deler oppgavene i en husstand, og en del kvinner gir fra seg de økonomiske oppgavene til mannen. Han sitter foran PC-en med Excel— arkene. Folk tenker: Ja, vi har likestilling, men begge kan jo ikke gjøre alt, sier Dokk Holm.