– Vår edelgran er åpen i toppen, mens danskenes gran har en tettere krans. Vi produserer B-trær sammenlignet med danskene, sier daglig leder Steinar Haugse i juletreprodusentenes organisasjon, Norsk Pyntegrønt Forsøksring.

I fjor ble det omsatt 1,6 millioner juletrær her i landet. Om lag 350.000 av disse var danske.

Standard-juletre

– De proffe oppkjøperne vil ha en standardisert utforming på juletrærne. De ser på trær med toppskuddvekst som ikke salgbart, hevder Haugse.

Tidligere denne uka møtte han mat— og landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) for å diskutere juletrenæringas rammevilkår.

– Vi fikk høre at den generelle trenden er at det skal brukes minst mulig kjemikalier. Men nå må statsråden få lov til å tenke over det vi la fram. Vi vil fortsette å kjempe for det vi ønsker gjennomslag for, hvis det ikke skjer noe innen rimelig tid, sier Haugse.

Vraksortering

Men eksporten av juletrær er likevel rekordstor. Årsaken er stor tremangel ute i Europa. Trær som ingen vil ha i stua her på berget, selger godt utenlands.

I år blir det eksportert 12.000 norske juletrær, hovedsakelig til Tyskland og England. I fjor ble det solgt beskjedne 3.000 trær til utlandet.

– Det finnes ikke noe mer kresne kunder enn norske juletrekjøpere. Trærne vi eksporterer, kunne vi aldri ha solgt her i landet. Det er vraksortering, sier Haugse.

STYGGE? Norske juletreprodusenter taper i kampen mot danskene. Trærne er ikke fine nok.
Wang, Knut Egil