Anders Behring Breivik ga i dag en tilleggsforklaring om det forsvarerne kaller hans radikaliseringsprosess. Breivik ble bedt om å forklare hva som har formet hans syn på islam, og svarte med å liste opp en rekke negative erfaringer med muslimer.

Men han åpnet med å si at han hadde mange fremmedkulturelle venner som barn.

— Jeg ble tiltrukket av at de ikke var så feminiserte som norske gutter. Minoritetsbarn med strenge æreskodekser appellerte mer til meg, sa Breivik.

«En ideologisk reise»

Han beskrev overgangen til å bruke vold for å hindre muslimsk innvandring, som en «ideologisk reise».

— De fleste som engasjerer seg i politikk har opplevd urettferdighet. Det gjelder også meg. Isolert sett er ikke disse episodene så viktige, men summen av opplevelser har formet mitt syn på muslimer og det multikulturelle samfunnet, sa han.

Breivik fortalte så en historie fra da han var syv år gammel.

— Noen hadde ødelagt sykkelen min. Jeg spurte min muslimske kamerat om han visste noe om det. Han sa faren hadde gjort det fordi jeg hadde krenket sønnen hans. Faren jobbet ved en ambassade og var ikke en lavkvalitets-muslim, men han mente likevel at jeg hadde krenket familiens æreskodeks, sa Breivik.

Han nevnte deretter en rekke eksempler på at han skal ha blitt ranet og plaget av muslimer.

— I 1992 pleide vi å henge ved en kiosk som var drevet av en pakistaner. Ved ett tilfelle mente han at jeg hadde krenket ham. Da ga han en gjeng unger godteri for at de skulle banke meg. Han prøvde å ta en pose over hodet mitt, og jeg har hørt at han har vært voldelig mot andre også, sa Breivik.

- Ran og voldtekter

To år senere skal han, ifølge forklaringen, ha blitt slått i ansiktet av en pakistansk t-banefører, fordi han hang bak på vognen fra Majorstua til Borgen.

Breivik nevnte også rykter han hadde hørt om bekjente som hadde blitt voldtatt av muslimer.

— I 1995 var det en norsk jente som ble gjengvoldtatt av to eller flere muslimer i Frognerparken. En av mine eks-kamerater var med på det. Og det gikk rykter om at en venninne hadde blitt voldtatt av to pakistanere på en fest på Holmlia, sa Breivik, før han trakk frem et helt annet eksempel:

— I min egen oppgang i Hoffsveien kjøper det offentlige leiligheter og gir dem til asylsøkere av varierende dannelse. De ble tilsnakket av min mor fordi de bråkte for mye. Da satte de en illeuktende søppelpose utenfor døren hennes.

Breivik fortalte også at han har blitt utsatt for flere ransforsøk og overfall fra muslimer, blant annet nyttårsaften 2000 på et utested i Oslo.

Ukjent for vennene

Til tross for at Breivik hevder at vennene hans var til stede ved flere av episodene, var det ingen av dem som kjente til hendelsene da de forklarte seg tidligere under rettssaken.

— Det er fordi politiet har beskrevet hendelsene for unøyaktig. Hvis jeg hadde snakket med dem er jeg sikker på at de ville husket det, sa Breivik.

Han står også fast på at han tok en neseoperasjon fordi nesen brakk da han ble slått av en muslim - til tross for at det ikke står noe om et brudd i legejournalen.

— Hva er felles for alle disse episodene, spurte Breiviks forsvarer Tord Jordet.

— Felles for dem er at muslimske familier får tilgang til Oslo Vest ved at staten kjøper opp leiligheter og gir til dem. Det er mange som føler en veldig apati og raseri mot det som foregår. Muslimsk vold blir ignorert, og mediene er bare ute etter de slemme fascistene. Samtidig blir nordmenn fortalt at vi må skamme oss når vi blir utsatt for overgrep, fordi muslimers vold er et resultat av vår diskriminering. Det er en paradoksal argumentasjon som er svært provoserende.