En tamilsk mann bosatt på Vestlandet pekes nå ut av flere kilder som en sannsynlig arvtager etter LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran, som ble drept i mai i den siste fasen av borgerkrigen på Sri Lanka. Det skriver Aftenposten.no.

LTTE er bannlyst som en terroristorganisasjon av blant andre USA, EU og India. Norge, som lenge hadde en rolle som tilrettelegger i fredsprosessen mellom LTTE og Sri Lankas regjering, valgte å opprettholde kontakten med Tamiltigrene helt til det siste slaget ble utkjempet.

Etter krigen ble ledelsen flyttet til utlandet. Den norske tamilen, som er født i 1976, skal være en lederskikkelse i den militante fløyen av organisasjonen. Han skal ha hatt ansvaret for organisasjonens internasjonale affærer den siste tiden. Nå kan han rykke opp til topps i systemet fordi mannen som overtok ledelsen i LTTE etter Prabhakaran nylig ble kidnappet og sendt som fange til Sri Lanka.

LTTE, også kjent som Tamiltigrene, ønsker et eget hjemland på Sri Lanka for landets tamilske minoritet. I tiden etter Prabhakarans død oppsto det to fraksjoner i partiet – en moderat og en militant. Den moderate siden vant, og Kumaran Pathmanathan, også kjent som KP, ble organisasjonens ny leder. Det var KP som ble arrestert, trolig i Malaysia, 5. august.

Nå er det oppstått et maktvakuum i organisasjonen.

«Svært farlig mann»

Den norske tamilen, som har bodd i Norge siden 2005, skal være en innbitt motstander av KPs ikkevoldslinje. Han måtte ta til takke med en nummer-to-posisjon bak sin rival, ifølge flere uavhengige kilder Aftenposten har vært i kontakt med. Dermed er han svært aktuell som ny toppsjef.

Mange tamiler i og utenfor Sri Lanka frykter nå at den militante fløyen av LTTE skal overta makten i organisasjonen. Tamilenes frigjøringskamp vil dermed havne i hendene på en tamil bosatt i Norge og som ønsker en væpnet kamp for uavhengighet, hevder Aftenpostens kilder.

– Dette er en svært farlig mann, sier den anerkjente indiske sikkerhetsanalytikeren Rahul K. Bhonsle, som tror det bare er et tidsspørsmål før LTTE gjennomfører bombeangrep i Sri Lankas hovedstad Colombo for å markere at borgerkrigen slett ikke er over.

– Det er ennå svært usikkert hvem som overtar makten i LTTE. Sett med indiske øyne ville det vært katastrofalt om den militante og ekstreme fløyen overtok makten.

Det vil også være svært uheldig for Norge dersom lederen i en internasjonalt fordømt organisasjon fikk operere fritt i Norge.

Solheim bekrefter

Utviklingsminister Erik Solheim, som tidligere jobbet som fredsmegler på Sri Lanka, er kjent med situasjonen.

–Vi har jo registrert påstandene, men foreløpig vet vi lite om hva som er sant og hva som ikke er det, bekrefter han overfor Aftenposten.

Han legger til at det finnes «null appetitt internasjonalt» for at LTTE skal fortsette en voldelig kamp for selvstendighet.

En annen, sentral kilde i norske myndigheter sier at Sri Lankas myndigheter kan ha skutt seg selv i foten da de arresterte KP for en uke siden.

– Han sto for en moderat ikkevoldslinje. Nå vet vi ikke hvilken retning LTTE kommer til å ta, sier kilden.

«Ondsinnet kampanje»

Det har ikke lykkes Aftenposten å få tak i den norske tamilen som nå løftes frem som en av Prabhakarans sannsynlige arvtagere. Hans kone, som han har vært gift med siden 2005 og har et barn sammen med, bekrefter at mannen tidligere var involvert i LTTEs operasjoner. Hun sier også at han besøkte Norge sammen med en delegasjon fra LTTE i 2004.

Men hun benekter ryktene om at han nå seiler opp som en mulig ny leder av organisasjonen.

– Vi er utsatt for en ondsinnet kampanje. Jeg vet ikke hvorfor han nevnes av så mange. Min mann er ikke politisk aktiv, sier hun, og legger til at hun vurderer å politianmelde de personene som har pekt ut mannen hennes som en mektig LTTE-leder.

Politiets sikkerhetstjeneste ønsket i går kveld ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.no